Grid star
eveniment

ECONOMIA ROMANIEI: RAPORTUL CONSILIULUI FISCAL – Daniel Daianu spune ce s-a intamplat (Document)

Consiliul Fiscal (CF) condus de Daniel Daianu (foto) a prezentata Raportul pe anul 2021. Potrivit documentului, anul trecut activitatea economica din Romania a inregistrat o crestere reala a PIB de 5,9%, marcand un proces de revenire rapida catre nivelurile pre-pandemie.

Raportul arata ca economia Romaniei a avut o crestere, in termeni reali, de 5,9%, atat pe fondul efectului de baza (contractie de 3,9% in 2020), cat si datorita impactului masurilor fiscale guvernamentale, precum si a revenirii increderii consumatorilor si operatorilor economici, care si-au utilizat economisirea fortata din perioada pandemiei. Pe latura cererii, consumul gospodariilor populatiei a avut cea mai mare contributie la dinamica pozitiva a PIB real (cu 4,7 puncte procentuale), urmat de consumul administratiilor publice (+0,8 puncte) si formarea bruta de capital fix (+0,6 puncte).
Contributia pozitiva a variatiei stocurilor (+1,6 puncte) a fost compensata de cea a exportului net de bunuri si servicii (-1,8 puncte, pe fondul perturbarii lanturilor de aprovizionare globala).
Din perspectiva ofertei, avansul PIB a fost determinat de aproape toate ramurile economiei nationale, in special de comertul cu amanuntul si ridicata (+1,8 puncte), industrie (+1,1 puncte), sectorul informatii si comunicatii si impozitele nete pe produs (cu cate +0,8 puncte fiecare), iar in sens contrar, dar cu ponderi marginale, sectorul constructiilor si cel al intermedierilor financiare si al asigurarilor.

Investitiile

In anul 2021, cheltuielile de investitii ca procent din PIB au fost de 5% din PIB, nivel similar celui inregistrat in anul anterior, dar in conditiile unei dinamici a PIB nominal de 11,6%. Cresterea nominala comparativ cu anul anterior a fost de 6,1 miliarde lei, avansul fiind datorat proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile post aderare (+6,9 miliarde. lei), sursele din economia interna fiind mai mici cu cca. 1,3 miliarde. lei fata de anul 2020.
"In contextul volumului insemnat de fonduri europene destinate investitiilor de care beneficiaza Romania, cresterea investitiilor publice printr-o absorbtie imbunatatita a fondurilor UE este esentiala pentru a elimina decalajele de infrastructura, simultan cu cresterea calitatii programarii si implementarii proiectelor de investitii”, arata Consiliul.

Recomandarile Consiliului

Avand in vedere inregistrarea unor progrese limitate privind reforma in domeniul managementului investitiilor publice, Consiliul Fiscal pledeaza pentru cresterea transparentei si o mai buna prioritizare a investitiilor publice, eficientizarea procesului de alocare si cheltuire a banilor publici, cresterea investitiilor in cercetare, dezvoltare si inovare, in infrastructura fizica si cea digitala.
In acest sens, potrivit CF, realizarea unei absorbtii mult mai bune a fondurilor europene din exercitiul financiar 2021-2027 si atragerea resurselor suplimentare prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta 1 constituie premise pentru cresterea semnificativa a cheltuielilor de investitii publice in perioada urmatoare. Realizarea reformelor prevazute prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) poate sustine dinamizarea procesului investitional, permitand un ritm mai inalt de crestere economica in paralel cu ajustarea deficitului bugetar conform angajamentului Romaniei din cadrul PDE, precum si realizarea consolidarii bugetare, sustine institutia condusa de Daianu.

*Raportul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani