Grid star
companii

ELECTRICA, LA ACELASI NIVEL – Fitch a confirmat ratingul companiei de stat

Agentia de rating Fitch a anuntat joi, 22 aprilie 2021, acelasi calificativ si aceeasi perspectiva in cazul companiei Electrica SA precum cele puse in 2020.

Este vorba despre calificativul BBB, cu perspectiva negativa. Mentionam ca, la nivelul imediat inferior, ratingul BBB- (in cazul agentiilor Fitch si Standard & Poor's), respectiv Baa3 (in cazul agentiei Moody's) reprezinta treapta cea mai de jos a spectrului „investment grade” (demn de investitii), de acolo incepand gama „junk” (nedorita) – vezi facsimil.

sursa foto: Zhihu.com

Perspectiva negativa este impusa de ratingul Romaniei (BBB- cu perspectiva negativa), avand in vedere ca Fitch considera ca ratingul companiei trebuie limitat la o treapta peste cel al statului roman, principalul sau actionar. Orice revizuire a perspectivei ratingului Romaniei inapoi la „stabila” ar avea ca rezultat o actiune similara pentru ratingul Electrica.

In opinia Fitch Ratings, calificativul BBB continua sa reflecte profilul financiar solid al Grupului Electrica, lichiditatea adecvata, gradul scazut de indatorare, precum si faptul ca in cadrul activitatii Grupului activitatea in aria de distributie este dominanta. Agentia de rating Fitch a considerat, de asemenea, ca factori pozitivi pentru analizarea profilului de credit al Electrica consolidarile realizate prin fuziunile filialelor de distributie si, respectiv, ale filialelor de servicii energetice, deoarece acestea au simplificat structura grupului si se estimeaza ca vor genera economii de costuri si imbunatatirea proceselor operationale interne.

De asemenea, din punctul de vedere al agentiei de rating, profilul activitatii Grupului s-a dovedit unul rezistent la raspandirea COVID-19 si la socurile economice aferente, volumele de energie distribuita si respectiv furnizata in 2020 inregistrand doar o scadere usoara fata cele din 2019, iar proiectele de investitii in activitatea de distributie au fost derulate conform planului.

Din cauza perspectivei negative, este putin probabila o actualizare a calificativului Electrica. Cu toate acestea, o revizuire a perspectivelor privind ratingul suveran al statului roman la „stabil” ar duce la o actiune de rating similara pentru Electrica, mentioneaza agentia Fitch.

* Cititi aici intregul raport, in limba engleza

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani