Grid star
companii

ENEL VINDE PARTICIPATIILE DIN ROMANIA – Incaseaza peste 1 miliard euro

Enel a semnat cu firma greaca Public Power Corporation S.A. (“PPC”) un acord pentru vanzarea tuturor participatiilor detinute de catre Grupul Enel in Romania.

Potrivit unui comunicat, acordul prevede plata de catre PPC a unei sume totale de aproximativ 1,260 miliarde de euro, ceea ce evalueaza societatile vandute la circa 1,9 miliarde de euro (100% din actiuni). In plus, suma totala poate fi ajustata conform unor clauze uzuale in astfel de tranzactii precum si printr-un mecanism pentru potentiale plati ulterioare, in functie de valoarea viitoare a activitatii de retail.

Anuntul CEO

Prin vanzarea tuturor activitatilor din Romania, continuam planul de vanzare de active prezentat in urma cu 3 luni in cadrul Planului Strategic 2023-2025 al Enel. Suntem mandri de rezultatele obtinute in Romania de la intrarea in tara in 2005 si apreciem munca sustinuta si devotamentul colegilor nostri, care ne-au permis sa devenim unul dintre cei mai importanti jucatori integrati in domeniul energiei in Romania. Suntem increzatori ca un grup international important precum PPC va continua aceasta poveste de succes”, a declarat Francesco Starace, CEO si Director General al Grupului Enel.

In total, este estimat ca tranzactia sa genereze un efect pozitiv asupra datoriilor nete ale Grupului, ce urmeaza sa scada cu aproximativ 1,7 miliarde de euro, din care aproape 0,1 miliarde de euro in 2022 si restul in 2023, pe langa un efect negativ cumulat asupra profitului net al Grupului de aproximativ 1,4 miliarde de euro in perioada 2022-2023, din care circa 0,6 miliarde de euro din rezervele legate de diferentele de curs de schimb, care vor fi contabilizate in 2023. In consecinta, tranzactia nu urmeaza sa aiba vreun impact asupra rezultatelor economice curente ale Grupului.

Finalizarea tranzactiei

Finalizarea tranzactiei, asteptata in trimestrul al treilea al acestui an, este supusa unor conditii intalnite in mod obisnuit in acest tip de acorduri, inclusiv permisiunea autoritatilor antitrust competente.

Tranzactia este in linie cu Planul Strategic curent al Grupului, care vizeaza repozitionarea Enel si concentrarea asupra tarilor cu un ritm de crestere ridicat si in care are o prezenta integrata, respectiv Italia, Spania, Statele Unite, Brazilia, Chile si Columbia.

Toate activitatile operationale ale Enel in Romania se desfasoara si vor continua sa se desfasoare in mod normal, fara a afecta partenerii si clientii finali care vor beneficia in continuare de toate serviciile si produsele cu care sunt obisnuiti”, anunta Enel.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani