Grid star
companii

​ GAZELE DIN MAREA NEAGRA: OMV PETROM A SEMNAT CONTRACTUL – Costurile sunt de 1,6 miliarde lei. Neptun Deep va genera o productie de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale

OMV Petrom a semnat contractul principal pentru dezvoltarea infrastructurii Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona romaneasca a Marii Negre.

OMV Petrom a semnat cu Saipem S.p.A. si Saipem Romania SRL (Saipem) un contract pentru lucrari de proiectare, achizitii, constructie, instalare si punere in functiune, in valoare de aproximativ 1,6 miliarde euro.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom,  a declarat ca odata cu semnarea acestui contract se face un pas important pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep. Practic, se marcheaza inceperea fazei de executie.

100 miliarde de metri cubi de gaze

Neptun Deep este cel mai mare proiect de gaze naturale din zona romaneasca a Marii Negre. OMV Petrom si Romgaz vor investi pana la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului. Neptun Deep va genera o productie de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, tara noastra devenind astfel cel mai mare producator de gaze naturale din UE.

Infrastructura necesara pentru dezvoltarea zacamintelor offshore de gaze naturale Domino si Pelican Sud include 10 sonde, 6 in ape adanci (~1000m) si 4 in ape putin adanci (~100m), 3 sisteme de productie submarine si reteaua de conducte colectoare asociate, o platforma offshore in zona de apa cu adancimea de 100 de metri, conducta principala de gaze catre tarm (~160km) si statia de masurare a gazelor Tuzla.

Cheltuielile se impart

In cadrul contractului, Saipem va furniza servicii de management, proiectare, achizitii, fabricare, asamblare, transport maritim, instalare, testare si punere in functiune pentru instalatiile maritime din cadrul proiectului.

In plus, contractul implica testarea si punerea in functiune, pentru statia de masurare a gazelor naturale, si sectiunile de langa tarm si de pe uscat ale conductei de productie gaze, care vor fi construite de alti contractori. Atribuirea contractului s-a facut in urma unui proces public de achizitie. Costurile aferente contractului se vor imparti in mod egal intre cei doi parteneri, OMV Petrom si Romgaz.

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani