Grid star
analize

Este revoltator sa vezi ca milioane de romani continua sa plateasca o factura scumpa

De 12 ani stam la poarta Schengen, indeplinind toate criteriile. Nu exista nicio justificare, nici tehnica, nici politica si nici de alta natura pentru ca Austria sa isi mentina votul negativ privind cererea Romaniei de a adera la Spatiul Schengen. Dimpotriva!

Comisia Europeana si Parlamentul European au aratat foarte clar ca Romania este un exemplu pozitiv privind intrunirea conditiilor de aderare la Schengen si ca acest lucru ar fi trebuit sa se intample deja de multi ani – ”romanii au facut chiar mai mult decat li s-a cerut”. Toti romanii ar trebui sa aprecieze foarte mult eforturile facute de ministrii Lucian Bode si de Catalin Predoiu pentru realizarea acestui obiectiv si sa inteleaga ca mentinerea Romaniei in afara acestui spatiu de libertate a miscarii in interiorul Uniunii nu mai tine de Guvernul Romaniei.

Problema nu este la noi, ci in Austria. Este revoltator sa vezi ca milioane de romani continua sa plateasca o factura scumpa din cauza acestei situatii. Stim cu totii ca economia romaneasca are pierderi de miliarde de euro anual, ca romanii pierd zile intregi de asteptare in frontiere, ca sunt in continuare cozi de kilometri in vami si ca multe afaceri au de suferit pentru ca Guvernul unei tari partenere se opune, in mod nejustificat, aderarii noastre. Ceea ce imi este greu sa inteleg este si tacerea mediului de afaceri austriac din Romania, care este si el afectat, la fel ca toate firmele romanesti.

Personal, ca deputat reprezentand comunitatile de romani din afara tarii, voi demara o ampla campanie diplomatica de sustinere a aderarii Romaniei, la nivel parlamentar, atat la nivelul statelor membre Schengen, dar si prin intalniri cu parlamentari austrieci. Romaniei nu i se poate refuza un drept fundamental consacrat prin Tratatele Uniunii si niciun stat membru nu trebuie sa isi rezolve problemele interne, afectand interesele esentiale ale partenerilor.

sursa: Camera Deputatilor

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani