Grid star
analize

Razboiul obliga tarile UE sa sprijine economiile europene din vecinatatea Ucrainei

Urmarim cu totii agravarea si prelungirea nejustificata a conflictului din Ucraina. Invazia Rusiei contra unui stat independent a provocat un adevarat soc umanitar, dar si economic. Din ce in ce mai multe tari, cele mai multe din Europa, incep sa resimta economic costurile unui razboi inutil. Iar, Romania se afla in prima linie…


Nu doar restrictiile impuse Rusiei de statele occidentale vor afecta direct si indirect economia Uniunii Europene, ci mai ales distrugerile provocate Ucrainei de catre armata rusa. Din ce in ce mai multi analisti vorbesc despre o potentiala criza alimentara in Europa din cauza faptului ca barajele de artilerie si manevrele tancurilor rusesti au afectat deja productia si transportul cerealelor din tara vecina. Astfel, cu porturile de la Marea Neagra blocate de rusi, Ucraina se afla aproape in imposibilitatea de a livra produsele deja contractate.
Insa, exportul de cereale din Ucraina este doar un simplu exemplu ilustrativ pentru impactul extins in aceasta epoca a interdependentei economiilor lumii. Orice dezechilibru al livrarilor de produse are consecinte in intreaga economie mondiala. Iar acum, cu Ucraina bombardata si invadata, cu Rusia izolata economic si financiar din cauza unor decizii militare irationale, Europa va avea de suferit.
Oricat ne-am dori sa tinem Romania departe de efectele negative ale razboiului, consecintele acestui conflict regional ne vor atinge in mod clar. Tin sa va aduc la cunostinta ca doar in primele opt luni ale anului trecut, Romania a avut schimburi comerciale cu Ucraina de peste 1,5 miliarde de dolari! Serviciul de Stat de Statistica a Ucrainei arata ca, in plin an de pandemie, volumul schimburilor comerciale intre tarile noastre a crescut cu 20% fata de anul 2020. Din acest total, exportul ucrainean catre Romania reprezinta 992,65 milioane de dolari dolari, iar importul – 524,82 milioane dolari.
Aveam, totodata, programe europene comune de zeci de milioane de euro. Amintesc doar Programului Interreg NEXT Romania-Ucraina ce are ca obiectiv Dezvoltarea durabila a ariei de granita dintre cele doua tari. Sau Programul Operational Comun Romania-Ucraina, ce ar urma sa finanteze proiecte de peste 50 de milioane de euro. Proiectele mari de infrastructura vizau investitii in infrastructura de sanatate in zona de frontiera, prevenirea criminalitatii si pregatirea interventiilor in situatii de urgenta in judetele de granita.
Mai mult, in Romania avem peste 1.000 de firme ucrainene . Cele mai recente date ale Ministerului Afacerilor Externe arata ca la 31 octombrie 2020 erau inregistrate, in Romania, un numar de 1.004 societati mixte romano – ucrainene, cu un capital total investit de 112,55 milioane de dolari.
Nu in ultimul rand, Romania avea (si inca mai are!) interese energetice semnificative in Ucraina. In 2019, operatorii de stat au convenit sa vanda si sa stocheze stocurile de gaze romanesti in Ucraina. Chiar spre sfarsitul anului trecut, compania romaneasca Transgaz si operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina (LLC Gas OTS) au demarat un proiect prin care, din 2026, 290 de milioane de mc de gaze (3,06 milioane kWh) ar fi putut fi "impinse” din sistemul nostru de transport catre cel al vecinilor.
Aceste proiecte aveau sens in contextul exploatarii resurselor de gaze naturale din Marea Neagra, atat de noi, cat si de ucraineni. Iar interconectarea conductelor de gaze ar fi facut din Romania un adevarat punct nodal energetic.
Insa, toate acestea s-au oprit acum. Pierderile economice pe care le va suferi Romania in contextul razboiului din Ucraina vor incepe in curand sa se iveasca. Daca adaugam si tendinta de scadere a investitiilor straine in tara noastra, mai ales in zona de est, incepem sa observam perspective ingrijoratoare pentru noi.
Am fost si sunt un sustinator puternic al apartenentei Romaniei la NATO si apreciez consolidarea militara a flancului estic. Cred sincer ca tara noastra ar fi fost lovita mult mai dur de acest conflict daca nu am fi avut protectia Aliantei si increderea in garantarea securitatii nationale. Din acest punct de vedere, inclusiv economic, lucrurile ar fi stat mult mai rau.
Insa, este nevoie de mai mult decat simpla prezenta a soldatilor NATO. O adevarata consolidare a flancului estic al Aliantei Transatlantice presupune si stabilitate economica. Sustinerea unor investitii masive cu capital strain, in special in judetele de granita cu Ucraina, ar conduce la cresterea exponentiala a increderii in forta Occidentului. Elementele militare au rolul de a descuraja agresiunile teritoriale, insa investitiile in economia romaneasca vor securiza modelul democratic occidental la granita estica. Daca tarile europene, alaturi de partenerii americani, vor aduce un aflux important de capital in Romania, nevoia populatiei de a-si proteja locurile de munca si veniturile vor conta la fel de mult ca prezenta militara.
Trebuie sa fim perfect constienti de faptul ca orice criza economica duce la radicalizarea opiniilor populatiei. Dupa doi ani grei de pandemie, iar acum cu un razboi la granita, romanii au nevoie sa simta concret apartenenta Romaniei la securitatea occidentala. Atat militar, dar mai ales economic. Trebuie sa avem initiativa si sa impulsionam aportul de capital strain in tara noastra pentru a proteja locurile de munca ale romanilor, veniturile si siguranta unui trai decent.

sursa: Camera Deputatilor

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani