Grid star
analize

Politica fiscala

Ca deputat de diaspora, saptamanal iau contact cu sistemele fiscale din mai multe state membre. In majoritatea statelor Uniunii, cetatenii manifesta aceleasi preocupari: cum sa fie dimensionata taxarea astfel incat sa nu punem in pericol cresterea economica si locurile de munca, de ce continua sa depinda productia europeana de subansamble din exteriorul UE, pana unde se poate merge cu taxarea pentru a acoperi deficitele si a reduce datoria publica, de ce companiile inca apeleaza la optimizari fiscale in interiorul Uniunii Europene si exporta profiturile, bunastarea si competitivitatea sufera mereu de pe urma taxarii excesive!.

Ma bucur ca, in cadrul alocutiunii sustinute in Parlamentul European am avut ocazia sa prezint cateva principii de baza pe care sa se bazeze viitorul politicii fiscale europene. Astfel, politicile fiscale nationale trebuie sa tina seama de: asigurarea echitatii fiscale intre generatii pentru ca deficitele bugetare mari de astazi inseamna o amanare a majorarii taxarii pentru generatiile viitoare, viitoarea politica fiscala trebuie sa aduca mai multa bunastare in UE pentru a relansa increderea cetatenilor in politicile Uniunii, politica fiscala trebuie sa actioneze ca un stimul pentru cresterea competitivitatii unor sectoare economice europene si relocarea in UE a productiei industriale a marilor producatori europeni, pentru a scadea dependenta de pietele externe.

Am atras atentia asupra faptului ca state precum Romania se confrunta cu bruiaje si mecanisme incorecte din politica fiscala a Uniunii Europene, cum este exportul profiturilor realizate in tara noastra, si am subliniat necesitatea implementarii unor politici fiscale stimulative pentru cercetare si educatie, paliere esentiale pentru dezvoltare, inovatie si cresterea competitivitatii UE.

Chiar daca nu avem o politica fiscala comuna la nivelul UE, cred cu putere ca putem avea obiective economice si fiscale comune foarte puternice si utile economiei si cetatenilor europeni.

sursa: Camera Deputatilor

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani