Grid star
eveniment

EXPLOZIA PRETURILOR LA ENERGIE – Klaus Iohannis, de acord cu premierul demis. Masura sustinuta de presedinte pentru scaderea facturilor

Dupa ce premierul demis Florin Citu, interimar in acest moment, si-a schimbat opinia si a declarat ca sustine plafonarea preturilor la energie (click aici pentru a citi), ideea este imbratisata si de presedintele Klaus Iohannis.


Seful statului a declarat joi, 7 octombrie 2021, ca este de acord cu plafonarea preturilor pentru aceasta iarna, dar decizia este, evident, in alta parte. Potrivit lui Iohannis, una din masurile posibile este plafonarea, o masura care poate sa ne treaca prin iarna pana cand se pot pune in practica alte masuri, pentru a nu lasa aceste preturi sa duca la o explozie generalizata de preturi in economiile europene.
Intrebat cum comenteaza faptul ca in urma cu o saptamana premierul Florin Citu, cu drepturi depline atunci, spunea ca exclude orice plafonare a preturilor la energie, iar acum, ca interimar, spune ca daca va fi din nou premier plin o sa plafoneze preturile la energie, si daca i se pare acest lucru o moneda de schimb, presedintele a precizat ca nu crede asa ceva.

Iata intrebarile adresate lui Klaus Iohannis si raspunsurile acestuia:

Jurnalist:

Domnule Presedinte, in urma cu o saptamana premierul Florin Citu, cu drepturi depline atunci, spunea ca exclude orice plafonare a preturilor la energie. Acum, ca este interimar, spune ca daca va fi din nou premier plin o sa plafoneze preturile la energie. Cum va explicati lucrul asta, pare o moneda de schimb?

Klaus Iohannis:

Nu cred ca e o moneda de schimb, cred ca este o schimbare de atitudine in functie de evolutia pietei. Nu se astepta nimeni sa avem aceste cresteri fantastice la pretul gazelor, cum in realitate nu s-au asteptat expertii, cum, de obicei, nu se asteapta cand apar crize sa creasca preturile la energie asa de mult. Exact din acest motiv am dorit sa atrag atentia autoritatilor europene ca trebuie sa actionam repede si impreuna. Am purtat o discutie lunga cu doamna presedinte Ursula von der Leyen, cand a venit in Romania sa ne prezinte PNRR-ul, Planul National de Redresare si Rezilienta aprobat pentru Romania. Si am avut o discutie pe aceasta speta la Summitul din Slovenia de la care m-am intors aseara, am reusit impreuna cu altii, care sunt la fel de preocupati, sa punem aceasta chestiune in centrul atentiei Comisiei Europene, care a primit tema de la noi sa pregateasca un set de evaluari si masuri pe care le vom discuta la sfarsitul lunii in Consiliu.
Insa, pana atunci, ministrii energiei vor discuta impreuna cu Comisia cele mai bune masuri si cum aceste masuri la nivel european trebuie corelate, trebuie negociate, discutate, nu vom putea sa luam masuri foarte repede.
De aceea, una din masurile posibile este sigur plafonarea, o masura care poate sa ne treaca prin iarna pana cand se pot pune in practica alte masuri, fiindca este nevoie de data aceasta de un set amplu de masuri pentru a nu lasa aceste preturi sa duca la o explozie generalizata de preturi in economiile europene.

Jurnalist: 

Concret, dumneavoastra sustineti ideea plafonarii preturilor la energie?

Klaus Iohannis: 

Da, sunt de acord cu aceasta masura, acum, pentru aceasta iarna, dar decizia este, evident, in alta parte.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani