Grid star
eveniment

FACTURILE ROMANILOR, IN LEI – In timp ce euro creste si se apropie de 5 lei, legea senatorului PSD Daniel Zamfir s-a blocat in Camera Deputatilor, dupa ce a fost adoptata de Senat. Iata ce se intampla (Documente)

Facturile romanilor ar putea scadea daca ar fi exprimate in lei, avand in vedere ca majoritatea acestora sunt calculate in moneda europeana, moneda care creste de la zi la zi si se apropie de 5 lei. Maximul atins de euro in aceasta saptamana a fost joi,  28 octombrie 2021, 4,9490 lei.

In aceste conditii, este imperios necesar adoptarea de urgenta a legii pentru romani initiata de senatorul PSD Daniel Zamfir prin care facturile la utilitati vor fi exprimate in lei, moneda nationala a Romaniei, si nu in euro, cum se intampla in prezent. Legea a fost votata de Senat, insa s-a blocat in Camera Deputatilor.
Ultimele informatii despre ce se intampla cu legea sunt din iunie, atunci cand s-a primit aviz favorabil din partea Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor. De atunci, potrivit site-ului Camerei, nu s-a mai intamplat nimic. Iar intre timp, facturile romanilor explodeaza.

Facturile la utilitati, in moneda nationala

Potrivit avizului pozitiv, cu amendamente, sunt utilitati urmatoarele activitati: alimentarea cu apa, canalizarea si epurarea apelor uzate, colectarea, canalizarea si evacuarea apelor pluviale, alimentarea cu energie electrica, iluminatul public, alimentarea cu energie termica in sistem centralizat, salubrizarea localitatilor, alimentarea cu gaze naturale, transportul public local de calatori, telefonia fixa sau mobila, internetul si televiziunea prin cablu sau digitala.
Servicii medicale, internet, fitness

In sensul prezentei legi, sunt servicii urmatoarele activitati: serviciile medicale, asigurari, service si mentenanta, transporturi de marfuri si de pasageri, coletarie, mesagerie sau posta, activitati de intretinere corporala si activitati ale cluburilor de fitness, de sport sau de sanatate, invatamant particular, organizare de evenimente si catering, telefonie fixa si mobila, internet, televiziune prin cablu si digitala, indiferent daca sunt consemnate sau nu prin facturi.
Pentru contractele aflate in derulare, incheiate pentru o perioada mai mica de 3 ani, cursul de referinta a leului fata de moneda straina de referinta nu poate fi mai mare decat cursul Bancii Nationale a Romaniei din data platii efective.

*Iata forma adoptata de Senat


*Avizul favorabil. cu amendamente, al Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani