Grid star
analize

Falimentul statului esuat

Zilele trecute, o informatie a trecut ca o cometa, lasand urme pe cortexul memoriei colective. Si anume ca Romania se apropie galopant de faliment. Adica de imposibilitatea de a face fata platilor externe si interne. O situatie limita, in care s-a mai aflat in 1981 si in 1986 si de care a fost foarte aproape in 1996, cand, la mustata, Conventia Democrata si Emil Constantinescu au reusit sa evite aceasta situatie. Dar dupa ce acesta informatie apocaliptica a fost scapata pe piata, nu s-a mai spus nimic in acest sens. Dimpotriva. A iesit primul-ministru si ne-a sugestionat cum ca economia duduie. Care este adevarul?

Conform spuselor presedintelui Klaus Iohannis, Romania este un stat esuat. Nu stim, pentru ca nu a mai dat lamuririle necesare, daca atunci cand ne-a pus aceasta stampila, s-a gandit la Romania ca stat institutional sau la dificultatile economice, multe dintre ele insurmontabile, generate de politica gresita a guvernelor sale. Am mai aflat la scurt timp ca acelasi Klaus Iohannis ia in calcul o abandonare a mandatului sau, respectiv a alegatorilor sai, pentru o pozitie comoda, lipsita de riscuri, la varful NATO. Intre timp, steaua acestuia, steaua NATO, a palit, intrucat pe firmament s-a inaltat fulgerator fostul premier britanic Boris Johnson. Dar simplul enunt legat de NATO al presedintelui Klaus Iohannis, pus in relatie cu utilizarea expresiei de "stat esuat”, ne obliga sa ne gandim si noi in termenii din ce in ce mai alarmisti utilizati de cele trei mari societi de rating.

In urma cu cateva luni, Romania era taxata la BBB- si in pericol de junk, adica de faliment, de catre Fitch Rating. Iar celelalte doua agentii mari de rating, Standard and Poor's si Moody's, nu au facut altceva decat sa confirme aceasta caracterizare a Romaniei. Sa privim lucrurile la rece si sa vedem cum se traduce acest rezultat si la ce ne putem astepta.

Datoria Romaniei, datoria publica, care inseamna datoria interna si datoria exerna, s-a dublat practic in ultimii sase ani. A ajuns la 49% din Produsul Intern Brut. Nu e mult, daca ne gandim ca, in conformitate cu preceptele Comisiei Europene, teoretic ar mai fi loc de indatorare cu niste procente bune. Dar e alarmant, daca luam in calcul trei parametri, despre care, in mod straniu, agentile de rating nu au suflat un cuvant.
1). Dintre cele peste 137 de miliarde de euro pe care Romania le datoreaza, statul detine 44,5%, iar sectorul privat 55,5%. Ceea ce inseamna ca eventuala diminuare a acestei uriase datorii cade nu numai in sarcina guvernantilor, ci si a sectorului privat, care scartaie din toate incheieturile. Si vom vedea de ce.
2). Nu ni se spune nimic despre felul in care ne-am indatorat, mai cu seama sub cele trei guverne gestionate de PNL. Guvernul Orban, Guvernul Citu si Guvernul Ciuca. Mai exact, despre dobanzile exorbitante, cele mai mari din Europa, pe care le platim deja si le vom plati ani la rand.
3). Nu ni se vorbeste nimic despre inflatia galopanta, care se poate duce pana la sfarsitul acestui an catre 20% si care are drept consecinta falimentarea societatilor comerciale si a persoanelor fizice, situatie in care redresarea economica si financiara a tarii poate deveni imposibila.

In spatiul acestei scurte analize, nu-mi pot permite sa dezvolt prea mult aceste teme. Ma voi opri insa la un singur aspect, asumandu-mi riscul de a fi taxat drept populist. Romania are datorii uriase neonorate si pe care nu se grabeste sa le onoreze fata de proprii cetateni. Iar in definitia falimentului de tara intra, asa cum am aratat mai sus, nu numai imposibilitatea onorarii datoriilor externe, ci si neonorarea datoriilor interne. Inflatia, estimata de expertii BNR la aproape 15% si care, dupa cum spun alti experti, se poate duce la inspaimantatorul procent de 20%, inseamna ca oamenii neindatorati la banci nu mai au mijloace de a supravietui, pentru ca totul se scumpeste semnificativ - si inca nu am luat in calcul cresterile exponentiale la energie electrica sau de alta natura - iar cei indatorati la banci nu mai au posibilitatea sa-si plateasca ratele.
Tocmai din acest motiv, in absenta altor solutii mai destepte, Executivul a decis in aceasta saptamana ca cei cu datorii la banci isi pot amana ratele in baza unor simple declaratii pe proprie raspundere.
Toti cei care vor utiliza acest instrument cad insa intr-o capcana teribila. Isi pot amana intr-adevar plata ratelor, dar mai tarziu, cand vor reincepe sa le plateasca, pentru ca bancile nu pot fi suntate la infinit, vor veni din urma si dobanzile la dobanzi. In disperare de cauza, Guvernul va incerca sa rostogoleasca o datorie fata de proprii cetateni, in calea unor guverne viitoare. O alta forma a datoriei fata de proprii cetateni sunt pensiile. Printr-o lege votata in Parlament si promulgata de presedintele Klaus Iohannis, guvernele Romaniei aveau obligatia de mai mult timp de a mari punctul de pensie cu 40%.
Nu au facut acest lucru, incalcand legea. Pe parcursul intregului an 2022, pensionarii au fost ametiti cu doua teme. Ca se va renunta la pensiile speciale si ca intregul sistem de pensii va fi reformat, astfel incat sa dispara inechitatile atat de deranjante pentru cetateni. Si ca se va cauta o solutie pentru marirea pensiilor. Ambele teme sunt false. Sistemul de pensii, daca va fi reformat, va fi reformat alta data. Si in niciun caz in formulele prezentate de Guvern. Iar pensiile nu vor fi marite. Cel mult va fi micsorata gaura. Adica o gaura intre 15% si 20% din buzunarul pensionarilor va fi redusa la o gaura de 10%-15%. Ceea ce inseamna ca statul ramane in continuare dator, iar multi dintre pensionari vor fi fizic eliminati de pe lista. Statul este dator, fara a mai intra in alte detalii, si incapabil sa-si onoreze obligatiile si fata de profesori si multe alte categorii socio-profesionale. Ca sa nu mai vorbim despre copii, care nu au nici astazi alocatiile marite.

Daca luam in calcul criteriul intern, statul roman se afla in incapacitate de plata. Deci a intrat intr-un faliment inca nedeclarat. Cat priveste datoriile exerne, principala consecinta a retrogradarii noastre de catre agentiile de rating este nu numai faptul ca nu ne vom mai putea in scurt timp imprumuta de la banci sau societati de investitii, dar si sau mai ales ca urmeaza sa fie blocate investitii in Romania. Pentru ca mediul economic si financiar devine prea periculos pentru investitori. Asa ca ne indreptam in mare viteza inspre junk. Indiferent cum ne minte Guvernul.

sursa: corectnews.com

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani