Grid star
eveniment

GENERALUL DECIDE – Primele hotarari ale Guvernului Ciuca. Ce se intampla cu atributiile viceprim-ministrilor

Atributiile viceprim-ministrilor Sorin Grindeanu (PSD) si Kelemen Hunor (UDMR) se stabilesc prin decizie a prim-ministrului. Este una din hotararile luate in prima sedinta de guvern a cabinetului condus de generalul Nicolae Ciuca.


S-a mai decis ca ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului se reorganizeaza prin divizare partiala, iar partea corespunzatoare activitatilor si personalului din domeniul antreprenoriatului, IMM-urilor, investitiilor straine, mediului de afaceri, turismului si comertului exterior se transmite Ministerului Antreprenoriatului si Turismului, care se infiinteaza.
Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse se infiinteaza prin preluarea unor parti din Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, corespunzatoare domeniului familiei si egalitatii de sanse, si prin preluarea partii aferente tineretului de la Ministerul Tineretului si Sportului. Ca urmare a divizarii, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale isi schimba denumirea in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, iar Ministerul Tineretului si Sportului isi schimba denumirea in Ministerul Sportului.

Iata anuntul Guvernului:

“In prima sedinta a Cabinetului Nicolae-Ionel Ciuca a fost adoptata o ordonanta de urgenta privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale, act normativ care aduce o serie de modificari in structura Executivului, in conformitate cu Hotararea Parlamentului Romaniei de acordare a increderii Guvernului.
Conform actului normativ, atributiile viceprim-ministrilor se stabilesc prin decizie a prim-ministrului.
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului se reorganizeaza prin divizare partiala, partea corespunzatoare activitatilor si personalului din domeniul antreprenoriatului, IMM-urilor, investitiilor straine, mediului de afaceri, turismului si comertului exterior se transmite Ministerului Antreprenoriatului si Turismului, care se infiinteaza.
Tot Ministerul Antreprenoriatului si Turismului va gestiona si schema de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice, constituita conform Hotararii Guvernului nr. 421/2018, si, totodata, va asigura resursele financiare necesare conservarii si pazei activelor realizate de Romania pentru Combinatul Minier de Imbogatire a Minereurilor Acide cu continut de fier de la Krivoi Rog – Ucraina.
Ca urmare a reorganizarii prin divizare partiala, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului isi schimba denumirea in Ministerul Economiei.

Ministerul Familiei preia unele parti ale ministerului Muncii

Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse se infiinteaza prin preluarea unor parti din Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, corespunzatoare domeniului familiei si egalitatii de sanse, si prin preluarea partii aferente tineretului de la Ministerul Tineretului si Sportului. Ca urmare a divizarii, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale isi schimba denumirea in Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, iar Ministerul Tineretului si Sportului isi schimba denumirea in Ministerul Sportului.
De asemenea, se reorganizeaza Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii, prin divizare partiala, prin desprinderea activitatilor si personalului din domeniul protectiei si promovarii persoanelor cu dizabilitati si transmiterea catre Autoritatea pentru Protectia Persoanelor cu Dizabilitati, care se infiinteaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, in subordinea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale. Organizarea si functionarea Autoritatii pentru Protectia Persoanelor cu Dizabilitati se stabilesc prin hotarare a Guvernului.

Protectia Copilului

Ca urmare a divizarii partiale, Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii isi schimba denumirea in Autoritatea pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptiei, organ de specialitate al administratiei publice centrale care trece in subordinea Ministerului Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, cu pastrarea activitatii, personalului si patrimoniului aferente programelor din domeniul protectiei copilului si adoptiei.
Totodata, Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati trece din subordinea Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, in subordinea Ministerului Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse.
O alta modificare vizeaza Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, aflata in subordinea Guvernului si in coordonarea Secretariatului General al Guvernului, care se reorganizeaza prin divizare partiala prin desprinderea unei parti din patrimoniu corespunzatoare activitatii si personalului din Directia Controlul Armamentelor si Verificare si transmiterea acestei parti catre Ministerul Apararii Nationale. Directia Controlul Armamentelor si Verificare se reorganizeaza potrivit normelor specifice Ministerului Apararii Nationale, ca structura fara personalitate juridica, cu aceleasi atributii.
In cadrul aparatului de lucru al Guvernului se infiinteaza Cancelaria Prim-Ministrului, structura cu personalitate juridica, in subordinea prim-ministrului, prin preluarea activitatii, posturilor si personalului Cancelariei Prim-Ministrului, structura fara personalitate juridica in subordinea prim-ministrului, care se desfiinteaza. Cancelaria Prim-Ministrului este condusa de seful Cancelariei Prim-Ministrului, cu rang de ministru, numit si eliberat prin decizie a prim-ministrului. Seful Cancelariei Prim-Ministrului are calitatea de ordonator de credite.

SGG coordoneaza gestionarea contributiei financiare acordate Romaniei

Actul normativ desemneaza Secretariatul General al Guvernului ca institutie responsabila la nivel national pentru coordonarea gestionarii contributiei financiare acordate Romaniei din rezerva de ajustare la Brexit.
Totodata, se instituie o derogare de la  dispozitiile art. 27 alin. (3) din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv pentru posturile si functiile vacante si temporar vacante, altele decat cele prevazute la art. II din Legea nr. 203/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pot fi organizate si desfasurate concursuri in conditiile legii, pana la data de 1 iunie 2022, cu incadrarea in creditele de angajament si creditele bugetare aprobate in bugetul pentru anul 2022.
Ministerele nou-infiintate si institutiile care preiau activitati si structuri de la alte ministere preiau si personalul aferent acestora, in conditiile legii. Personalul preluat isi pastreaza drepturile salariale avute la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani