Grid star
eveniment

S-A MARIT INDEMNIZATIA PENTRU CRESTEREA COPILULUI – Lista celorlalte majorari care au intrat in vigoare

Indemnizatia minima pentru cresterea copilului a crescut de la 1 martie la 1.314 lei, de la 1.250. Astfel, toate beneficiile sociale care se raporteaza la Indicatorul Social de Referinta (ISR) au crescut de la inceputul acestei luni ca urmare a majorarii cu 5,1% a acestui indicator.

Potrivit Legii 225/2021, incepand cu anul 2022, ISR se majoreaza, in luna martie a fiecarui an, cu rata medie anuala a inflatiei, indicator definitiv comunicat de Institutul National de Statistica (INS). Acest indicator sta la baza stabilirii cuantumurilor prestatiilor de somaj si al unor masuri active, precum si al beneficiilor de asistenta sociala. Potrivit ministerului Muncii, rata medie anuala a inflatiei care va sta la baza stabilirii noilor cuantumuri de prestatii sociale si beneficii de asistenta sociala este de 5,1%, ceea ce inseamna ca valoarea ISR creste de la 500 de lei la 525,5 lei.

Asistenta sociala

Beneficiile de asistenta sociala care sunt raportate la ISR sunt: ajutorul social, alocatia pentru sustinerea familiei, alocatia lunara de plasament, prestatiile sociale pentru persoanele cu handicap (adulti si copii), nivelul minim al indemnizatiei pentru cresterea copilului si al indemnizatiei de acomodare, sprijinul pentru adoptatori si ajutorul pentru refugiati.

Indemnizatia de somaj

Ca urmare a aplicarii noii valori a ISR, baza de calcul pentru indemnizatia de somaj a fost majorata de la 375 de lei la 394 de lei, prima de insertie a crescut de la 1.500 la 1.576 de lei si subventia pentru persoane marginalizate, de la 2.000 la 2.102 lei.

Acelasi procent de crestere, de 5,1%, a fost aplicat si in cazul beneficiilor de asistenta sociala. Spre exemplu, ajutorul social a crescut de la 142 la 149 de lei, indemnizatia minima pentru cresterea copilului, de la 1.250 la 1.314 lei, iar indemnizatia lunara pentru persoanele cu handicap s-a majorat astfel: de la 350 la 369 de lei (grav), de la 265 la 279 de lei (accentuat).

Prima de insertie

Si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) vine cu precizari. Astfel, prima de insertie, acordata absolventilor institutiilor de invatamant si absolventilor scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, care, in termen de 60 de zile de la absolvire, se inregistreaza la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni va creste de la 1.500 la 1.576 de lei, subventia acordata angajatorilor de insertie pentru incadrarea tinerilor cu risc de marginalizare sociala cu care s-au incheiat contracte de solidaritate, creste de la maximum 2.000 lei la maximum 2.102 lei, iar subventia acordata angajatorilor pentru stimularea incadrarii elevilor si studentilor pe perioada vacantelor se mareste de la 250 la 262 lei. Potrivit ANOFM, majorarea se aplica de la 1 martie si pentru persoanele ale caror drepturi au fost stabilite anterior acestei date.

Iata anuntul ANOFM:

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca aplica masuri de stimulare a ocuparii fortei de munca si de cresterea gradului de ocupare a fortei de munca in conformitate cu prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

Conform prevederilor Legii nr. 225 din 26 iulie 2021, pentru modificarea si completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, Indicatorul Social de Referinta (ISR) se majoreaza, in luna martie a fiecarui an, cu rata medie anuala a inflatiei, indicator definitiv comunicat de Institutul National de Statistica (INS).

In acest sens, indemnizatia de somaj si celelalte drepturi stabilite prin Legea nr.76/2002, cu exceptia celor prevazute la art.72-75 si 80, care se raporteaza la Indicatorul Social de Referinta (ISR) vor creste de la 1 martie 2022, ca urmare a majorarii acestui indicator, cu 5,1%.

Subventia acordata angajatorilor

Astfel, ca urmare a aplicarii noii valori a Indicatorului Social de Referinta (ISR) baza de calcul pentru indemnizatia de somaj va fi majorata de la 375 de lei la 394 de lei, prima de insertie, acordata absolventilor institutiilor de invatamant si absolventilor scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, care, in termen de 60 de zile de la absolvire, se inregistreaza la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni va creste de la 1.500 la 1.576 de lei, subventia acordata angajatorilor de insertie pentru incadrarea tinerilor cu risc de marginalizare sociala cu care s-au incheiat contracte de solidaritate, creste de la maximum 2.000 lei la maximum 2.102 lei, iar subventia acordata angajatorilor pentru stimularea incadrarii elevilor si studentilor pe perioada vacantelor se mareste de la 250 la 262 lei.

Precizam ca aceasta majorare se aplica de la 1 martie si pentru persoanele ale caror drepturi au fost stabilite anterior acestei date”.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani