Grid star
eveniment

FOAME SI PORTOCALE LA SUPERMARKET – Apel disperat al fermierilor: Romania, condamnata la infometare dupa decizia Guvernului de a inchide pietele

Spectrul infometarii, care a scos Romania in strada in decembrie 89, revine in actualitate dupa decizia Guvernului de a inchide pietele incepand de luni, motivata de grija pentru sanatatea romanilor. Premierul Ludovic Orban a anuntat, joi, aceasta noua masura, comparand Piata Obor cu „Zona Zoster”. Anuntul a declansat reactii de disperare in randul fermierilor romani, adusi in pragul falimentului de masurile haotice ale autoritatilor, dupa un an in care agricultura s-a confruntat cu o seceta fara precedent. Munti de varza, cartofi, conopida, ardei, tomate, radacinoase, verdeturi risca sa ajunga la groapa de gunoi. Romania risca sa ajunga fara rezerve proprii de hrana. „Noua decizie este solutia perfecta pentru lanturile de supermarketuri. Ca si cum profiturile imense obtinute de acestea pana acum nu erau de ajuns, Orban si Iohannis le pun pe tava o noua oportunitate de imbogatire”, spune Dragos Frumosu, presedintele F.S.I.A.-SINDALIMENTA.

Frumosu propune un protest masiv al producatorilor romani: marfa nevanduta in piete sa fie adusa in fata Guvernului si a Palatului Cotroceni. Argumentul gasit de premierul Ludovic Orban pentru inchiderea pietelor este ca „masurile nu se respecta, acolo parca e o zona Zoster (...) pentru ca acolo e si contactul cu banul, dai banul, iti da restul. Nu poti sa cumperi cu card, trebuie sa dai banul cash”. Asadar, in opinia premierului, toti romanii care nu au card ar trebui sa fie condamnati sa nu isi poata procura hrana pentru a nu raspandi virusul. In schimb, „in tramvaie, la metrou, in spatii deschise, oamenii respecta masurile, cam 97%”, a mai declarat Orban, desi in media au aparut imagini cu oameni inghesuiti pana la refuz in mijloace de transport in comun, in unele cazuri, chiar fara masca.

Romania moare sub ochii nostri! Eliminati masura de inchidere a pietelor agroalimentare. Este momentul sa oprim actiunile criminale ale Presedintelui Iohannis si Guvernului sau, Guvernul Orban Dupa un an in care agricultura a fost unul dintre cele mai lovite sectoare ale economiei prin existenta unei secete fara precedent, dar mai ales din cauza inconstientei criminale a Guvernului Orban si a presedintelui Romaniei Klaus Iohannis, care i-a girat incompetenta crasa, acum a venit vremea ca si micii producatori agricoli sa primeasca o lovitura nimicitoare prin inchiderea pietelor agroalimentare incepand de luni, 9 noiembrie. Inaintea acestei masuri aberante, tot din cauza incompetentei guvernului, au platit cu locurile de munca angajatii din sectorul HoReCa si in mod direct transportatorii si cei din industria alimentara”, spune Dragos Frumosu, presedintele F.S.I.A.-SINDALIMENTA, intr-un apel disperat catre Guvern.

Noua decizia a Guvernului da o lovitura fatala producatorilor agricoli pentru care piata reprezinta singura oportunitate pentru valorificarea productiei, spun reprezentantii fermierilor.

Solutia propusa pentru „salvarea” pietelor – aceea de a le muta in spatii deschise este o absurditate in conditiile in care Romania este in pragul iernii, iar cumparatorii, dar mai ales comerciantii, sunt condamnati sa indure de frig la tarabe.

Chiar daca a revenit dupa declaratiile initiale si a precizat ca este vorba doar despre pietele care functioneaza in spatii inchise, presedintele ne demonstreaza ca nu stie cum arata pietele din marile orase. Functioneaza in spatii inchise domnule Iohannis si daca dumneavoastra nu mergeti prin piete pentru ca, probabil, considerati ca este sub demnitatea dumneavoastra sa va intalniti in strada cu Romania cea adevarata, macar aveti bunul simt si intrebati-va consilierii!”, mai spune Dragos Frumosu.

In timp ce micii producatori agricoli sunt condamnati la saracie, noua decizie de a inchide pietele agroalimentare este solutia perfecta pentru lanturile de supermarketuri.

Ca si cum profiturile imense obtinute de acestea pana acum nu erau de ajuns, Orban si Iohannis le pun pe tava o noua oportunitate de imbogatire. Daca pietele agroalimentare sunt un pericol pentru sanatatea romanilor, supermarketurile, care functioneaza tot in spatii inchise si care se vor supraaglomera, prin cresterea evidenta a numarului de persoane care trebuie sa se aprovizioneze, de ce nu sunt domnule Orban, domnule Iohannis? Care este explicatia logica pentru care ati decis ca pe fermierii romani sa-i omorati, iar marile retele internationale de retail sa le imbogatiti si mai mult?”, spun reprezentantii producatorilor romani.

SINDALIMENTA nu este singura orbganizatie care a reactionat la decizia absurda a Guvernului Orban. Calin Maties, reprezentant al Federatiei Nationale a Producatorilor de Produse Traditionale din Romania, a trimis o Scrisoare deschisa catre presedintele Iohannis si premierul Orban:

Nu intelegem de ce, daca gravitatea situatiei o impune, aceasta masura nu se aplica si supermarketurilor care, in multe momente de la declansarea epidemiei, au fost aglomerate pana la refuz. Marile retele de retail isi desfasoara activitatea tot in spatii inchise, avand un potential foarte ridicat de raspandire a infectiilor prin faptul ca ambalajele produselor precum si toate spatiile comune pot fi atinse de persoane bolnave, rezultand o amplificare exponentiala a transmiterii comunitare a virusului.

In pietele agroalimentare sunt prezenti producatori romani care integreaza in procesul de productie toate verigile economice ale agriculturii romanesti – incepand cu materia prima si terminand cu obtinerea unor produse alimentare gustoase si mai ales sanatoase. Este paradoxal faptul ca pietele unde se afla producatorii romani se inchid in timp ce, marile magazine unde sunt vandute cu preponderenta produse straine raman deschise”, spune si Calin Maties.

Ce vor face acum zecile de mii de mici producatori agricoli dupa ce pietele se vor inchide? Ce vor face cu marfa? Cum vor mai reusi sa-si intretina familiile? Cum se vor aproviziona romanii pentru cea mai grea iarna din ultimii 30 de ani incoace? Acestea sunt intrebarile pe care reprezentantii producatorilor romani le adreseaza Guvernului Romaniei.

Constrangerile dictate de masurile anuntate astazi – cu referire directa la inchiderea pietelor agroalimentare din spatii inchise, a targurilor si a pietelor mixte, vor afecta produsul romanesc in ansamblul sau, condamnat la o disparitie lenta. Producatorii romani, greu incercati si pana in prezent, nu vor rezista si de data aceasta vor fi afectati iremediabil. Daca nu vor putea comercializa rodul muncii lor, nu vor putea plati furnizori, chirii, utilitati, materie prima, rate la banci etc. Toate acestea se vor rasfrange asupra tuturor antreprenorilor ce determina circulatia capitalului romanesc din domeniul agroalimentar si nu numai”, spune reprezentantul Federatiei Nationale a Producatorilor de Produse Traditionale din Romania.

Surprinzator, decizia Guvernului Orban a starnit reactii politice in randul Opozitiei, dar si in randul reprezentantilor partenerilor traditionali ai liberalilor: USR-PLUS. Dincolo de politicienii care au considerat oportun sa isi faca imagine „rascolind” acest subiect care a aruncat Romania in revolta generalizata, chiar si noul primar al Sectorului 2, Radu Mihaiu, a vorbit in numele producatorilor din Piata Obor - „inima comerciala” a Capitalei, atat la nivel simbolic, dar si din punct de vedere istoric.

Am analizat impreuna cu ei ce variante avem. Oamenii tot au nevoie sa isi cumpere de mancare si nu pot intelege de ce ar fi mai bine sa se inghesuite toti in magazinele care ar ramane functionale. Producatorii sunt ingrijorati ca li se va strica recolta de toamna. Cei care comercializeaza lactate, carne sau alte produse perisabile sunt disperati ca toata marfa lor va ajunge la gunoi daca li se pune lacatul pe usa din scurt. Sectorul 2 era cunoscut ca sectorul comerciantilor. Iar Oborul e centrul si inima comunitatii noastre”, a afirmat Radu Mihaiu.

Opozitia la inchiderea pietelor a venit si din partea PSD, dar si din partea PMP.

Chestiunea legata de piete o vom discuta cu primul ministru pentru ca o consider extrem de sensibila si importanta (...) Dar, in chestiunea legata de piete, pozitia noastra este foarte clara pentru ca afectam puternic un segment important din economia de baza a Romaniei, agricultorii romani, economia agricola si acesti antreprenori trebuie ajutati intr-un moment de criza”, a afirmat Eugen Tomac duminica, in cadrul unei conferinte de presa.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani