Grid star
eveniment

PIATA MUNCII DIN ROMANIA – Guvernul, unda verde pentru 100.000 de noi lucratori straini (Document)

Romanii pleaca sa munceasca in strainatate din cauza salariilor mai mari, iar piata de la noi are de suferit, existand domenii in care forta de munca este deficitara. Motiv pentru care Guvernul Ciuca are pe ordinea de zi a sedintei de joi, 27 ianuarie 2022, proiectul de hotarare privind stabilirea contingentului de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2022.

Concret, proiectul prevede ca pentru anul 2022 se stabileste un contingent de 100.000 de lucratori straini nou - admisi pe piata fortei de munca din Romania.

Ministerul Muncii arata in expunerea de motive ca in perioada ianuarie-august 2021, numarul total de locuri de munca vacante era de 264.983 (in scadere cu 0,8% fata de perioada similara din anul 2020, cand numarul locurilor de munca vacante declarate de angajatori era de 267.106).
Din totalul locurilor de munca vacante inregistrate in bazele de date ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si puse la dispozitia persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, 50.924 au fost locuri de munca declarate in mod repetat de angajatori din cauza ca nu s-au putut ocupa.

Deficit de forta de munca

In primele 8 luni ale anului 2021, media numarului de locuri de munca declarate in mod repetat de angajatori din cauza ca nu s-au putut ocupa a fost de 6.366. In perioada de referinta, numarul locurilor de munca declarate, in mod repetat, de angajatori din cauza ca nu puteau fi ocupate reprezinta 19% din totalul locurilor de munca vacante, scazand fata de aceeasi perioada a anului 2020 cand acestea reprezentau 20,4% .
Iar pentru a rezolva cererea de locuri de munca s-a propus "stabilirea pentru anul 2022 a unui contingent de 100.000 de lucratori straini nou – admisi pe piata fortei de munca din Romania”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani