Grid star
eveniment

VOT IMPOTRIVA ORDONANTEI DEBRANSARII - Se cere protejarea consumatorilor vulnerabili: “Scumpesc lumina saracilor pentru profitul bogatilor”

Senatorii PSD vor vota impotriva Ordonantei de Urgenta a Guvernului 84/2021 care permite furnizorilor de utilitati sa debranseze consumatorii care nu si-au achitat facturile la curent si gaze.
Social-democratii precizeaza ca este vorba de romanii care au restante din lipsa mijloacelor materiale.

PSD arata ca situatia acestor consumatori s-a agravat exponential in contextul liberalizarii "salbatice" a pietei de energie care  a condus la cresteri explozive ale tarifelor la energie electrica si gaze naturale:

“Ordinea fireasca ar fi trebuit sa fie intai protejare pentru cei vulnerabili si apoi debransare pentru cei care, cu rea-vointa, nu-si achita facturile”.

Pensionarii, in pericol

Cei mai multi dintre consumatorii care ar putea fi debransati sunt pensionari, angajati cu salarii mici sau familii cu multi copii, care deja se afla in zona saraciei severe, arata social-democratii, care precizeaza ca 41% dintre gospodariile din mediul urban si 36% din mediul rural au intarzieri de mai multe luni la plata facturilor pentru utilitati, potrivit INS.

Masuri de protectie

PSD cere intr-un comunicat in care a fost inserata si o fotografie pe care scrie: “Scumpesc lumina saracilor pentru profitul bogatilor”, protectie pentru consumatorii vulnerabili:

“PSD a insistat in numeroase randuri ca partidele din Coalitia de guvernare sa adopte urgent o solutie de protejare a consumatorilor vulnerabili inainte de a  permite furnizorilor de utilitati sa majoreze necontrolat tarifele si sa recurga la masura extrema a debransarii.
Guvernul poate emite imediat o ordonanta de urgenta in acest sens. De asemenea, daca n-ar fi atat de absorbit de campania interna pentru sefia PNL,  presedintele Camerei Deputatilor, Ludovic Orban, ar putea convoca maine o sesiune extraordinara pentru adoptarea urgenta a Legii consumatorului vulnerabil, astfel incat amendamentul PSD respins la Senat sa fie adoptat in camera decizionala, iar masurile de protectie sa intre in vigoare din septembrie in acest an si nu din septembrie 2022”.

Debransarea, dupa 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial

Reamintim ca Guvernul Citu a abrogat prevederea conform careia in stare de alerta distribuitorii de gaze si energie electrica nu pot deconecta clientii care nu-si platesc facturile. Ordonanta de Urgenta intra in vigoare dupa 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial (click aici pentru a citi).

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani