Grid star
eveniment

PRIMII BANI DE LA UE DIN 2023 – Romania a incasat peste 1 miliard de euro

Ministrul Agriculturii, Petre Daea (foto) anunta primii bani de la UE din 2023 pentru agricultori. Este vorba de peste 1 miliard de euro de la Comisia Europeana.

Astfel, Banca Nationala a Romaniei, Directia Operatiuni de Plata, prin adresa nr. VII/17/04.01.2023 a confirmat alimentarea contului ministerului cu suma de 1.033.896.609 euro de la Comisia Europeana:
"Iata primii bani care au intrat in bugetul tarii de la Uniunea Europeana! Acordarea la timp a subventiilor si atragerea fondurilor europene pentru agricultura constituie o prioritate in activitatea Ministerului Agriculturii”, a declarat Daea.

Rambursarea cheltuielilor

Potrivit ministerului Agriculturii, suma reprezinta rambursarea de la Comisia Europeana a cheltuielilor efectuate de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura in perioada 16 octombrie - 30 noiembrie 2022 pentru acordarea platilor in avans fermierilor aferente Campaniei 2022 din platile directe finantate din  Fondul European de Garantare Agricola (FEGA).

Sustinerea productiei de tomate

Tot legat de banii pentru agricultura, la sfarsitul anului trecut a fost aprobata Hotararea care va reglementa programul de sustinere a productiei de tomate in spatii protejate in primavara anului 2023. Cuantumul ajutorului de minimis va fi in valoare de 3.000 euro/1000 mp/beneficiar. Cererile se vor depune pana cel tarziu la data de 1 aprilie 2023. Valorificarea productiei se va face pana la data de 30  iunie 2023, inclusiv.
Ultima zi de depunere a documentelor justificative (copia rapoartelor fiscale de inchidere zilnica/factura/fila/filele din carnetul de comercializare), este 14 iulie 2023 inclusiv. Ca element de noutate, pentru simplificarea aplicarii programului, se va efectua o singura verificare, dupa notificarile transmise de catre potentialii beneficiari cu cel putin 10 zile inainte de recoltare, care va viza identificarea suprafetei infiintate, precum si evaluarea productiei de tomate inainte de recoltare. Schema de ajutor de minimis se aplica pe intreg teritoriul Romaniei in anul 2023, pentru sustinerea productiei de tomate in spatii protejate, cultivate in Ciclul I de productie.    

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani