Grid star
eveniment

FALIMENTELE COMPANIILOR, LA CEL MAI RIDICAT NIVEL - Statistica pe Uniunea Europeana. Serviciile de cazare si alimentatie, cele mai afectate

Numarul falimentelor companiilor din Uniunea Europeana este la cel mai inalt nivel inregistrat din 2015 incoace. Potrivit eurostat, in al doilea trimestru din 2023, numarul declaratiilor de faliment ale intreprinderilor din UE a crescut pentru al saselea trimestru consecutiv. 

Comparativ cu trimestrul precedent, numarul falimentelor a crescut cu 8,4% si a atins, astfel, cel mai inalt nivel de la inceputul culegerii datelor, in 2015. In ceea ce priveste inregistrarile de noi afaceri, fata de trimestrul precedent, in urma unei cresteri de 2% in primul trimestru al anului, acestea au scazut usor cu 0,6% in trimestrul II al anului 2023. In general, din 2023, numarul de inregistrarile de afaceri a fost mai mare decat in ​​perioada 2015-2022.

Industria si constructiile stau ceva mai bine

Numarul falimentelor a crescut cel mai mult in serviciile de cazare si alimentatie in T2 2023.

Privind in special falimentele pe activitate, toate sectoarele economiei au inregistrat cresteri ale numarului de falimente in trimestrul II 2023 fata de trimestrul precedent. Serviciile de cazare si alimentatie (+23,9%), transport si depozitare (+15,2%) si educatie, sanatate si activitati sociale (+10,1%) au fost sectoarele cu cele mai mari cresteri ale numarului de falimente in trimestrul II 2023 comparativ cu cu trimestrul precedent.

Comparativ cu trimestrul IV din 2019 pre-pandemic, numarul declaratiilor de faliment in trimestrul II 2023 a fost mai mare in majoritatea sectoarelor economiei. Cele mai mari cresteri ale numarului de falimente, comparativ cu trimestrul IV 2019, s-au inregistrat in servicii de cazare si alimentatie (+82,5% si transport si depozitare (+56,7%). In schimb, in ​​al doilea trimestru al anului 2023, au existat doar doua sectoare ale economiei in care numarul declaratiilor de faliment a fost mai mic decat in ​​trimestrul IV pre-pandemie din 2019:

industrie (-11,5%);

-constructii (-2,7% ).

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani