Grid star
eveniment

PRIME PENTRU PROFESORI – Se acorda cinci salarii, suma nu este impozabila. Banii vin la pachet cu anumite conditii

Se acorda prime pentru cadrele didactice care aleg sa predea in zonele defavorizate ale Romaniei. Prevederea apare in legea 198/2023 privind invatamantul preuniversitar publicata in Monitorul Oficial.

Astfel, personalul didactic repartizat cu statut de titular in unitati de invatamant aflate in zone defavorizate sau izolate, stabilite, cu consultarea partenerilor de dialog social, prin ordin al ministrului Educatiei, beneficiaza de o prima de instalare neimpozabila egala cu 5 salarii minime brute pe tara. Exista si o obligatie: pentru o perioada de cinci ani scolari, profesorii trebuie sa ramana titulari in unitatea de invatamant respectiva. Prima se asigura din bugetul Ministerului Educatiei si se acorda o singura data, indiferent de numarul de repartizari/transferuri/pre-transferuri.

Marire pentru directori

Tot in legatura cu salariile din educatie, in urma cu cateva zile a fost aprobat proiectul de Hotarare de Guvern ce reglementeaza normele metodologice privind stabilirea salariilor de baza pentru functiile didactice de conducere din invatamantul preuniversitar de stat. Beneficiaza de crestere 8.694 de directori si directori adjuncti si 3.451 de persoane incadrate pe functii de contabil-sef si secretar-sef, in total 12.145 de functii de conducere.

Pentru functiile de conducere de director erau stabiliti coeficienti cuprinsi intre 2,40 si 2,95, ceea ce reprezinta o diferenta de 0,55 puncte, respectiv un salariu de baza minim de 6.000 lei si un salariu de baza maxim de 7.382 lei, diferenta intre acestea fiind de 1.382 lei. Prin actualul act normativ, coeficientii pentru functia de director sunt stabiliti intre 3,12 si 3,47, ceea ce reprezinta o diferenta de 0,35 puncte procentuale, fata de diferenta de 0,55 puncte existent anterior. Pe langa cresterea salariilor de baza, a fost diminuata, asadar, si diferenta dintre nivelul de salarizare minim si maxim.

1.800 lei in plus

Pentru directori, cresterea este intre 1.300 - 1.800 lei, media cresterilor salariilor de baza, calculate pentru toate unitatile de Grad I fiind de 21,54%, iar pentru cele de grad II, de 19,08%. Pentru directorii adjuncti, cresterea este intre 1.300 - 1.500 lei. Procentual, cresterea salariilor de baza ale directorilor adjuncti din unitatile de invatamant Grad I este de 21,03%, iar pentru cele de grad II este de 19,15%.

Pentru functiile auxiliare de conducere, prin noua hotarare a Guvernului, cresterile sunt intre 1.300 si 1.400 lei. Media cresterilor salariilor de baza pentru personalul didactic auxiliar de conducere, calculate pentru toate unitatile de Grad I, este de 23,5%, iar pentru cele de grad II este de 22,3%

 

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani