Grid star
eveniment

VENITURILE ROMANILOR - 2.256 lei pe persoana. Majoritatea banilor, folositi pentru mancare, plata facturilor si impozite (Document)

Majoritatea veniturilor populatiei au avut ca destinatie in trimestrul trei 2021 cheltuieli de consum, plata facturilor pentru intretinerea locuintei si impozitele si contributiile platite catre stat.

Veniturile totale medii lunare au reprezentat in trimestrul III 2021, in termeni nominali, 5.704 lei pe gospodarie si 2.256 lei pe persoana. Potrivit Institutului National de Statistica, cheltuielile totale ale populatiei au fost in trimestrul III 2021 in medie de 4.939 lei lunar pe gospodarie (1954 lei pe persoana) si au reprezentat 86,6% din nivelul veniturilor totale.

Salariul, cea mai importanta sursa de venit

Veniturile banesti au fost in medie de 5.362 lei lunar pe gospodarie (2.121 lei pe persoana), iar veniturile in natura estimate la 342 lei lunar pe gospodarie (135 lei pe persoana). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (69,6% din veniturile totale ale gospodariilor). INS mai arata ca la formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (18,9%), veniturile in natura (6,0%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (4,8%), veniturile din agricultura (1,5%), veniturile din activitati neagricole independente (2,1%), precum si cele din proprietate si vanzarea de active din patrimoniul gospodariei (0,9%).


Doar 0,4% din venituri pentru investitii

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.). Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,4%).

*Datele INS

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani