Grid star
eveniment

GEORGE SIMION VREA SA SCHIMBE LEGEA EDUCATIEI – Proiectul, care prevede masa si cazare gratuita pentru elevi, dar si 250 lei pe luna, a fost adoptat deja de Camera Deputatilor. Senatul va decide (Document)

Elevii inscrisi in invatamantul profesional si tehnic cu durata de minimum 3 ani, precum si cei din invatamantul dual beneficiaza de masa gratuita in cantinele scolare sau prin serviciu de catering, de cazare gratuita in internatele scolare si de un sprijin financiar lunar in cuantum de 250 lei.

Asta prevede proiectul de lege care a fost adoptat in 21 martie  de Camera Deputatilor, proiect initiat de liderul AUR, George Simion (foto), si care se afla acum in Senat, camera decizionala.

Criza fortei de munca

Potrivit expunerii de motive, in prezent, Romania se confrunta cu una dintre cele mai profunde crize a fortei de munca calificata, fenomen care, pe termen mediu si lung, va avea repercusiuni grave asupra productivitatii muncii si implicit asupra economiei nationale.

Initiatorii arata ca sistemul educational actual nu este corelat cu cerintele pietei muncii, iar functia economica a invatamantului care se exprima, in primul rand, in formarea si calificarea fortei de munca, este in continuarea ignorata si neexploatata corespunzator. Potrivit acestora, profilul calificarii profesionale a absolventului nu raspunde nevoilor sociale si economice ale Romaniei, aspect ce a determinat cresterea somajului si emigrarea.

Combaterea somajului

"Prin prezenta propunere legislativa se doreste atragerea si sustinerea elevilor pentru formare initiala prin scoala profesionala. Prin atragerea absolventilor clasei a VIII-a pentru formare initiala prin scoala profesionala s-ar diminua considerabil si abandonul scolar care are drept consecinte somajul, saracia si excluziunea sociala. Sustinerea elevilor pentru a urma aceasta forma de invatamant este absolut necesara, in contextul in care cei mai multi dintre acestia provin din localitati aflate la distante mari de unitatile de invatamant profesionale, de unde nu ar putea ajunge la scoala din lipsa retelelor de transport in comun sau a costurilor mari, sens in care se impune asigurarea cazarii si mesei acestora.

De asemenea, in vederea incurajarii continuarii/finalizarii studiilor de catre elevii care frecventeaza aceasta forma de invatamant, se impune acordarea unui sprijin financiar lunar in cuantum de 250 lei, necesar continuarii/finalizarii studiilor".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani