Grid star
eveniment

GUVERNUL VREA CRESTEREA CONTRIBUTIVITATII LA PENSII – Premierul Florin Citu spunea in aprilie ca nu vor creste taxele. Iata cu cat ar putea scadea salariile romanilor

“Categoric nu vom creste taxe sau impozite. Sunt obiective asumate de Guvern si asteptate de mediul de afaceri”, declara premierul Florin Citu in luna aprilie (click aici pentru a citi).
Ei bine, lucrurile s-au schimbat intre timp, iar ministrul Muncii Raluca Turcan a declarat ca guvernul vrea cresterea contributivitatii la sistemul de pensii.
Turcan s-a plans in fata jurnalistilor ca deficitul la bugetul de asigurari sociale este in momentul de fata de 16,7 miliarde de lei, iar aceasta ar fi una din solutii.

Iata declaratia facuta de Raluca Turcan:

“Deficitul la bugetul de asigurari sociale este, in momentul de fata, de 16,7 miliarde de lei. Deci exista un dezechilibru de sistem in privinta pensiilor in Romania si rezolvarea vine exact din masurile pe care noi le propunem: 

-Reducerea inechitatilor;
-Cresterea contributivitatii la sistemul de pensii;
-Echilibrari in materie de legislatie speciala.

56 lei in minus la salariu

Potrivit antena 3, este vorba despre doua variante. Scenariul 1, care ar presupune cresterea contributiei la pilonul II, cea pe care guvernul o are in plan pana in anul 2024. Executivul si-a asumat prin Planul National de Redresare si Rezilienta cresterea contributiei de la pilonul II de pensii de la 3,75% la 4,75%.
Al doilea scenariu ar putea consta in cresterea contributiei totale, la 26% in loc de 25% din salariul brut. 
Astfel, in cazul in care contributia va creste cu un procent, o persoana care are un salariu brut de 5.600 de lei va primi un salariu net de 3.220, in loc de 3.276 de lei  cu 56 de lei mai mic decat in acest moment.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani