Grid star
eveniment

5.000.000 EURO PENTRU SANATATE – Senatul trebuie sa decida cu privire la sustinerea financiara a investitiilor private (Document)

Ajutor nerambursabil de pana la 5.000.000 euro pentru investitii in sistemul medical. Asta prevede proiectul de lege initiat de Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR) privind implementarea programului "Alexandru Pesamosca”.

Potrivit notei de fundamentare, se propune sustinerea financiara a investitiilor private in extinderea, constructia si/sau infiintarea, amenajarea si dotarea de unitati sanitare. Potrivit proiectului, sustinerea financiara consta atat intr-un ajutor nerambursabil privind o parte din cheltuielile eligibile, dar si garantarea de catre stat a unei parti din creditul utilizat de catre investitor pentru extinderea, constructia, si/sau infiintarea, amenajarea si dotarea de unitati sanitare.

Iata prevederile proiectului:

a) ajutor nerambursabil de pana la 5.000.000 euro din cheltuielile eligibile, pentru extinderea, constructia si/sau infiintarea, amenajarea si dotarea de unitati sanitare, platit investitorului dupa terminarea lucrarilor si obtinerea autorizatiei de functionare provizorie de la Ministerul Sanatatii, in baza documentelor justificative;

b) garantie in numele si contul statului prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si prin Fondul Roman de Contragarantare, de maximum 50% din valoarea creditului contractat de investitor, excluzand dobanzile si comisioanele aferente.

Conditia este ca aceste credite sa finanteze exclusiv cheltuieli eligibile aferente proiectului, in cazul in care se apeleaza la finantarea integrala sau partiala a acestor cheltuieli prin creditare.

In aceasta categorie intra atat creditul-punte acordat pentru finantarea ajutorului nerambursabil, cat si creditul de co-finantare, acordat pentru finantarea cheltuielilor eligibile neacoperite de ajutorul nerambursabil.

Imbunatatirea actului medical

Prin implementarea programului „Alexandru Pesamosca”, initiatorii propun o serie de imbunatatiri in sistemul de sanatate, printre care asigurarea sanatatii populatiei si medicina preventiva, diagnosticul precoce si managementul integrat al bolilor cronice, tratamentul si recuperarea rapida pentru bolile acute, atat in spital, cat si in afara lui, si cresterea calitatii serviciilor medicale si educatia personalului.

*Cititi aici proiectul

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani