Grid star
eveniment

ADOPTARE TACITA IN SENAT PRIVIND CODUL MUNCII – Doua zile libere la inceput de an (Document)

Senatul a adoptat tacit propunerea legislativa privind completarea Codului Muncii prin care Boboteaza si Sf. Prooroc Ioan Botezatorul, sarbatorite anual pe 6 si 7 ianuarie, sunt declarate zile nelucratoare. Decizia finala va fi luata in Camera Deputatilor, care este for decizional.

Potrivit initiatorilor, in mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croatia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusa ca sarbatoare legala, zi nelucratoare, tocmai pentru importanta ei religioasa. Strans legata de sarbatoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a savarsit Botezului Domnului, Sfantul Proroc loan Botezatorul, in ziua de 7 ianuarie, in fiecare an.

Sarbatori legale

Pentru crestinii ortodocsi care utilizeaza calendarul neindreptat (zis de stil vechi), ziua de 7 ianuarie este importanta pentru ca, la aceasta data, este praznuita Nasterea Domnului. Din acest motiv, mai multe tari din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sarbatoare legala in care nu se lucreaza. in acest context, data fiind importanta religioasa a zilei de 7 ianuarie, consideram necesara si declararea acesteia ca sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Avand in vedere cele mentionate mai sus, propunem spre adoptare initiativa legislativa pentru completarea alin.(l) al art.139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, astfel incat zilele de 6 (Sarbatoarea Botezului Domnului) si 7 ianuarie (Soborul Sfantului Proroc loan Botezatorul), sarbatori deosebit de importante pentru crestinii ortodocsi, si nu numai, sa fie declarate ca zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza”, se arata in expunerea de motive.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani