Grid star
eveniment

ROMANII AR PUTEA AVEA 2 NOI ZILE LIBERE – Proiectul de lege a fost depus in Senat. Explicatiile initiatorilor (Document)

Romanii ar putea avea doua noi zile libere potrivit unui proiect de lege depus in Senat. Este vorba de 6 si 7 ianuarie, Sarbatoarea Botezului Domnului, si Soborul Sfantului Proroc loan Botezatorul.

In expunerea de motive se arata ca in Romania, potrivit datelor oficiale furnizate de ultimul recensamant din anul 2011, 16.307.004 cetateni romani sunt crestini ortodocsi, ceea ce reprezinta 86,45% din populatia totala declarata a tarii. Pentru crestinii ortodocsi,Praznicul Botezului Domnului sarbatorit anual pe data de 6 ianuarie este sarbatorit si de catre credinciosii romano-catolici, grecocatolici si penticostali, care, potrivit aceluiasi recensamant, insumeaza 7,34% din populatia Romaniei.

Sarbatoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Boboteaza, asa cum mai este numita in termeni populari, este unica, si prin aceea ca, in aceasta zi, cea mai mare parte a credinciosilor ortodocsi sunt prezenti la biserica pentru a primi Agheasma Mare in traditia ortodoxa. Sfintirea cea Mare a apei sau Agheasma Mare este o randuiala liturgica savarsita doar de Boboteaza. Sustinem cele mai sus mentionate pentru a asigura la modul concret libertatea de religie garantata la articolul nr .8 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, la articolul nr.10 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, la articolul nr. 9 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, la articolul nr. 29 din Constitutia Romaniei precum si de Legea nr.489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor”, arata uinitiatorii.

Practica in alte tari europene

Potrivit acestora, in mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croatia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusa ca sarbatoare legala, zi nelucratoare, tocmai pentru importanta ei religioasa. Strans legata de sarbatoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a savarsit Botezului Domnului, Sfantul Proroc loan Botezatorul, in ziua de 7 ianuarie, in fiecare an.

Din acest motiv, mai multe tari din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru, au reglementat data de 7 ianuarie ca sarbatoare legala in care nu se lucreaza. in acest context, data fiind importanta religioasa a zilei de 7 ianuarie, consideram necesara si declararea acesteia ca sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Avand in vedere cele mentionate mai sus, propunem spre dezbatere si adoptare initiativa legislativa pentru completarea alin.(l) al art.139 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, astfel incat zilele de 6 (Sarbatoarea Botezului Domnului) si 7 ianuarie (Soborul Sfantului Proroc loan Botezatorul), sarbatori deosebit de importante pentru crestinii ortodocsi, si nu numai, sa fie declarate ca zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani