Grid star
eveniment

BANII PENTRU HRANA BOLNAVILOR – De la 11, la 22 lei pe zi. Klaus Iohannis a promulgat legea (Document)

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat joi, 12 mai 2022, legea prin care se dubleaza alocatia de hrana din spitale. Este vorba despre Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.


Astfel, de la 1 iunie alocatia de hrana se majoreaza de la 11 lei, cat este in prezent, la 22 lei. Cuantumul nu poate fi mai mic.

"Cuantumul alocatiei de hrana in unitatile sanitare publice se stabileste prin ordin al ministrului sanatatii, se actualizeaza anual, in functie de rata inflatiei si nu poate fi mai mic de 22 lei/zi de spitalizare. Cheltuielile aferente alocatiei de hrana in unitatile sanitare publice se asigura prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Alocatia de hrana poate fi suplimentata prin decizie a consiliului de administratie al unitatii sanitare in conditiile identificarii altor surse de finantare decat sumele provenite din contractele incheiate cu casele de asigurari de sanatate si de la bugetul de stat. Persoanele care nu fac dovada calitatii de asigurat beneficiaza de servicii medicale, in cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, prevazut de prezenta lege, si de alocatia de hrana astfel cum a fost stabilita. Modalitatea de decontare a serviciilor medicale pentru aceste persoane se aplica si alocatiei de hrana”
, prevede legea.

Bani insuficienti

Pacientii din spitalele din Romania au parte in prezent de o masa in valoare in valoare de 11 lei pe zi. Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, declara recent ca suma este insuficienta si dorea marirea acesteia.

„Un lucru extrem de important este cel legat de asigurarea conditiilor pentru pacienti, inclusiv din punct de vedere al sumelor alocate pentru hrana pacientilor. In momentul de fata, opinia mea este ca sunt insuficienti 11 lei pentru un pacient pentru hrana, pentru o zi, mai ales in conditiile cresterii preturilor la alimente. Cred ca reprezinta o suma mica si impreuna cu colegii de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sper sa gasim o solutie in acest sens”, declara ministrul sanatatii.

*Cititi aici integral legea

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani