Grid star
antreprenoriat

GRANTURI PENTRU HORECA – Obligatiile beneficiarilor. Ce trebuie sa faca daca valoarea depaseste 200.000 euro

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) anunta ce obligatii au beneficiarii granturilor HORECA.

Astfel, pentru a veni in sprijinul antreprenorilor, ANAT face precizari privind actele normative in vigoare.

Beneficiarii au obligatia mentinerii activitatii pe o perioada de minimum 6 luni de la data primei plati sau 12 de luni de la data primei plati, in cazul in care valoarea grantului este mai mare de echivalentul in lei al sumei de 200.000 euro.

Pentru agentii economici care inregistreaza restante, se impune achitarea cu prioritate a obligatiilor fiscale catre bugetul central. Pana la finalul perioadei de monitorizare, beneficiarii au obligatia de a incarca in aplicatia electronica certificatul fiscal care atesta lipsa datoriilor, precum si dovada platii.

Plata taxelor

Spre deosebire de Masura 2, in cazul grantului HORECA nu exista o lista de cheltuieli eligibile, singura conditie pe care o au beneficiarii in legatura cu modalitatea de cheltuire a banilor fiind aceea de a achita cu prioritate obligatiile fiscale catre bugetul de stat. De asemenea, nu exista un raport de progres si nu vor fi incarcate in platforma electronica alte documente, cu exceptia certificatului fiscal si a ordinului/ordinelor de plata prin care s-au stins obligatiile restante.

"Conform articolului  43, alin. (1) din OUG 77/2014, beneficiarul unei masuri de ajutor de stat sau de minimis are obligatia pastrarii unei evidente a informatiilor despre ajutoarele primite pentru o perioada de minimum 10 ani de la data la care a fost acordata ultima alocare specifica. Aceasta evidenta trebuie sa contina informatiile necesare pentru a demonstra respectarea tuturor conditiilor impuse prin actul de acordare, cum sunt: datele de identificare ale beneficiarului, durata, cheltuielile eligibile, valoarea, momentul si modalitatea acordarii ajutorului, originea acestuia, durata, metoda de calcul al ajutoarelor acordate”, precizeaza ANAT.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani