Grid star
eveniment

GUVERNUL CITU A APROBAT VANZAREA UNUI COMBINAT – Ministrul Economiei: “O alta 'buna afacere' a statului

Guvernul condus de Florin Citu a aprobat memorandumul care permite valorificarea participatiei Romaniei la combinatul Krivoi Rog din Ucraina.
Memorandumul vizeazav identificarea celei mai bune solutii pentru vanzarea/valorificarea participatiei Romaniei de pe platforma CIM Krivoi Rog cu toate drepturile si obligatiile aferente. Actul, intocmit de Ministerul Economiei mai indica amendarea cadrului legislativ privind Combinatul Minier de Imbogatire a Minereurilor acide cu continut de fier Krivoi Rog, pentru a asigura o forma de solutionare corespunzatoare situatiei existente. O prevedere este abrogarea Legii nr. 95/31.12.1993 privind continuarea participarii Romaniei la construirea combinatului si asigurarea resurselor de finantare necesare:

Ce trebuia sa primeasca Romania


"Este o reminiscenta a economiei socialiste planificate detinute de stat. A fost fondat de Republica Socialista Romania, impreuna cu alte state din lagarul socialist, in anul 1986. Romania a platit atunci 640 milioane ruble transferabile (echivalentul a 1 miliard de dolari) pentru constructie. In schimbul acestor bani, Romania trebuia sa primeasca peleti de fier pentru a produce otel.
In total, statul roman ar fi trebuit sa primeasca 30 de milioane de tone de peleti timp de 10 ani. In practica, a primit doar 159 mii de tone. Adica 0.53% din cat trebuia sa primeasca. O alta 'buna afacere' a statului. Sa ne intelegem bine: de 22 de ani acest combinat nu mai functioneaza deloc. Celelalte state cu care eram in asociere si-au marcat pierderea si au vandut pe cat au putut ce aveau calculat drept contributie nationala.

Statul roman, insa, a ales sa ramana agatat de combinat alaturi de statul ucrainean, cel pe teritoriul caruia se afla acest maldar de fier din care se fura anual, cam orice. Sunt nenumarate reportaje facute de televiziunile romanesti care arata aproape an de an ca din combinat, adica ce a mai ramas din el dupa atata vreme, se fura ca din codru. 'Investitia' aceea a ajuns o epava", declara recent Claudiu Nasui, ministrul Economiei.
Statul roman, prin Ministerul Economiei, plateste anual, din 1999 incoace, aproximativ 1 milion de euro catre trei firme pentru paza si conservare. Aceste firme sunt impuse printr-o lege speciala
".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani