Grid star
eveniment

ORDONANTA PENTRU IEFTINIREA ALIMENTELOR DE BAZA - Adaosul comercial maxim care poate fi pus. Iata lista facuta de Guvern (Document)

Guvernul a definitivat lista care prevede alimentele care se vor ieftini, decizia urmand sa se ia cel mai probabil joi, 29 iunie 2023, printr-o Ordonanta de Urgenta.

Prin masura cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor, se limiteaza adaosurile comerciale practicate, astfel:

a) cota de adaos comercial practicata de procesator poate fi de maxium 20%, fata de costul de productie al produsului, calculat potrivit reglementarilor contabile in vigoare, in care sunt incluse cheltuielile directe si indirecte;

b) cota de adaos comercial practicata in mod cumulat pe intreg lantul de distributie, indiferent de numarul distribuitorilor de pe lant, poate fi de maximum 5%, fata de pretul de achizitie la care se adauga cheltuielile operationale;

c) cota de adaos comercial practicata de comerciant la vanzarea cu amanuntul si cash&carry poate fi de maximum 20%, fata de pretul de achizitie, la care se adauga cheltuielile directe si indirecte ale comerciantului. In cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse si remizele si risturnele.

Potrivit proiectului, procedura de formare a pretului la raft trebuie sa fie unitara atat pentru produsele marca privata ale producatorilor cat si pentru produsele marca proprie ale comerciantului.

Iata lista de produse care se vor ieftini:

-Paine alba simpla cu gramaj cuprins intre 300g-500 grame, fara specialitati;

-Lapte de vaca proaspat 1L, grasime 1,5%;

-Branza telemea din lapte de vaca vrac;

-Iaurt simplu din lapte de vaca, 3.5% grasime, cu gramaj maxim 200 grame;

-Faina alba de grau ”000” 1 Kg;

-Malai 1 kg

-Oua de gaina calibrul M 10 buc;

-Ulei de floarea-soarelui 1L;

-Carne proaspata pui;

-Carne proaspata porc;

-Legume proaspete vrac;

-Fructe proaspete vrac;

-Cartofi proaspeti albi vrac;

-Zahar alb tos 1 Kg.

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani