Grid star
eveniment

Guvernul interimar nu poate lua decizii majore in economie. Iata ce atributii are (Document)

Guvernul interimar condus de Catalin Predoiu are atributii limitate pana la numirea unui Executiv numit de Parlament, lucru care se va intampla, cel mai probabil, dupa turul doi al alegerilor prezidentiale  din 18 mai 2025 care se va disputa intre liderul Aliantei pentru Unirea Romanilor, George Simion, si Nicusor Dan, actualul primar al Capitalei. De precizat ca legea prevede ca interimatul nu poate depasi 45 zile. 

Legea 90/2001 prevede ca un guvern interimar nu poate sa elaboreze legi sau sa emita ordonante de urgenta. Astfel, Guvernul continua sa indeplineasca numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fara a promova politici noi. 

Prezentam prevederile art. 26 alin. 3 din Legea 90/2001:

“In cazul incetarii mandatului sau, in conditiile prevazute de Constitutie, pana la depunerea juramantului de catre membrii noului Guvern, Guvernul continua sa indeplineasca numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fara a promova politici noi. In aceasta perioada Guvernul nu poate emite ordonante si nu poate initia proiecte de lege”. 

Deficitul a explodat


Reamintim ca economia Romaniei nu sta pe roze. Executia bugetului general consolidat in primele trei luni din 2025 s-a incheiat cu un deficit de 43,66 miliarde lei, respectiv 2,28% din PIB fata de deficitul de 35,88 miliarde lei, respectiv 2,04% din PIB aferent celor trei luni ale anului 2024. Cheltuielile bugetului general consolidat au fost la sfarsitul lunii martie 2025 in suma de 184,98 miliarde lei si au crescut in termeni nominali cu 10,1% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe anul 2025 au inregistrat o crestere cu 0,12 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului 2024, de la 9,55% din PIB la 9,67% din PIB. 
Cheltuielile de personal au insumat 42,13 miliarde lei, in crestere cu 15,3% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Exprimate ca pondere in PIB, cheltuielile de personal reprezinta un nivel de 2,2% din PIB, cu 0,1 puncte procentuale mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cifrele Ministerului de Finante arata ca veniturile totale au insumat 141,32 miliarde lei in primele trei luni ale anului 2025, inregistrand o crestere cu 6,9% (an/an), sustinuta de avansul veniturilor curente - in principal impozitul pe salarii si venit, contributii de asigurari, accize si venituri nefiscale. Totodata se remarca contractii in cazul incasarilor nete din TVA (rambursari mai mari de TVA in primele trei luni an/an si efect de baza ridicat) si fondurilor europene. 
Exprimate ca pondere in PIB, veniturile totale s-au ajustat cu 0,12 puncte procentuale, pe seama scaderii fondurilor europene, in timp ce veniturile curente au crescut cu 0,11 puncte procentuale. 
Incasarile din impozitul pe salarii si venit au totalizat 15,11 miliarde lei, inregistrand o crestere de 31,3% (an/an), determinata de avansul semnificativ al incasarilor din impozitul pe dividende (+133,3%), pe seama dividendelor distribuite in anul 2024, cu retinerea cotei de impozit de 8%.

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani