Grid star
eveniment

GUVERNUL NU SUSTINE EGALIZAREA SALARIILOR LA CASELE DE PENSII – Iata motivatia. Avizul dat (Document)

Guvernul nu sustine proiectul de lege care prevede ca personalul caselor teritoriale de pensii sa beneficieze, prin asimilare, de aceleasi drepturi salariale ca si cel din cadrul Casei Nationale de Pensii Publice.

Potrivit avizului negativ, sistemul de salarizare instituit de legea-cadru are la baza, printre altele, principiul importantei sociale a muncii (salarizarea personalului bugetar realizandu-se in raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile activitatii si nivelul studiilor), precum si principiul ierarhizarii, pe verticala, cat si pe orizontala, intre domenii de activitate diferite, in functie de complexitatea si importanta activitatii desfasurate.

Decalaj major

Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, analizand prin comparatie grilele salariale de la nivelul caselor teritoriale de pensii cu cele de la nivelul structurii centrale a Casei Nationale de Pensii Publice, se constata ca intre functiile similare de la nivel central si cele de la nivel teritorial exista un decalaj cuprins intre 38% si 58%, in defavoarea celor de la nivel teritorial.

Cu toate ca activitatea de la casele teritoriale de pensii are cel putin acelasi nivel de complexitate, grad de solicitare si volum. In plus, datorita faptului ca legea prevede ca la salariile de baza ale functiilor de executie se aplica si sporul de vechime, unele functii de executie din cadrul structurii centrale sunt salarizate peste functii de conducere din structurile teritoriale.

Iata proiectul de lege:

 

 

 

 

 

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani