Grid star
eveniment

GUVERNUL SI-A PUS IN CAP FUNCTIONARII PUBLICI – Sindicalistii din administratie cer masuri legislative care sa anuleze restrictiile in aplicarea actualei legi de salarizare. FNSA acuza ca legea este „impusa discretionar unor categorii de salariati din sec

Guvernul PSD-PNL condus de premierul Marcel Ciolacu (foto) si-a atras furia functionarilor publici.

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) a anuntat miercuri, 22 noiembrie 2023, ca se solidarizeaza cu protestele spontane ale salariatilor din domeniu nemultumiti de ceea ce ei denumesc „politica discriminatorie a Guvernului Romaniei in ceea ce priveste salarizarea diferitelor categorii de salariati din sectorul bugetar”.

In acest context, FNSA cere ca Executivul sau Parlamentul sa anuleze restrictiile in aplicarea actualei legi de salarizare. In plus, sindicalistii acuza ca prin ultimele reglementari (cunoscute drept „Legea austeritatii”), cabinetul Ciolacu nu face decat sa agraveze lucrurile, deoarece „nu sunt definite mecanisme de control specifice, toata constructia fiind facuta pe repede inainte, fara consultare”.

Redam intregul comunicat al sindicalistilor din administratia publica:

Politica salariala discriminatorie a Guvernului creeaza tensiuni care risca sa duca la blocarea activitatii unor institutii cu rol in gestionarea proceselor electorale de anul viitor

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie – FNSA – sustine actiunile de protest spontane ale salariatilor care isi desfasoara activitatea in sectorul „Administratie publica”, prin care angajatii din sector isi exprima nemultumirea fata de politica discriminatorie a Guvernului Romaniei in ceea ce priveste salarizarea diferitelor categorii de salariati din sectorul bugetar.

FNSA solicita adoptarea unui pachet de masuri legislative care sa anuleze restrictiile in aplicarea actualei legi de salarizare, impuse discretionar unor categorii de salariati din sectorul bugetar. Mai exact, solicitam aplicarea in integralitatea ei a LEGII-CADRU Nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Guvernul Romaniei trebuie sa inceteze amagirea salariatilor prin promisiunea unei noi legi de salarizare, justificand ca aceasta va elimina discriminarile salariale intre diferite categorii de salariati. In fapt, marea majoritate a discriminarilor din prezent sunt generate de aplicarea diferentiata si discretionara a prevederilor actualei legi, prin OUG-uri succesive care au stabilit derogari pentru unele categorii de salariati de la prevederile actualei legi, mai exact raportarea drepturilor salariale la valoarea actuala a salariului minim garantat in plata sau alte drepturi ce deriva din acest principiu al legii. Consideram ca perpetuarea acestor practici inselatoare va genera, in anul 2024, convulsii sociale si proteste ample ale salariatilor.

In plus, prin legea de austeritate recent adoptata, formula legislativa este susceptibila de abuzuri, deoarece nu sunt definite mecanisme de control specifice, toata constructia fiind facuta pe repede inainte, fara consultare.

La nivelul institutiilor din administratie, au fost organizate sau sunt in desfasurare actiuni de protest spontane ale salariatilor, iar in perioada urmatoare acestea se vor intensifica, pana la solutionarea revendicarilor.

In cazul in care Guvernul Romaniei va continua politica salariala discriminatorie, tensiunile cumulate risca sa genereze in anul 2024, an cu patru tururi de alegeri, blocaj in functionarea institutiilor responsabile cu organizarea alegerilor”.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani