Grid star
interviuri

HIPNOZA GUVERNAMENTALA BAGA ROMANIA IN HAOS – Orban si Citu au picat in mirajul european. Tariceanu ii trezeste: "Toata ziua ne vantura solutia magica, 'domne, vor veni bani europeni'. Vreti sa va spun ceva? Pana in momentul de fata nu s-a aprobat nimic!"

Presedintele Partidului Alianta Liberalilor si Democratilor, Calin Popescu Tariceanu (foto), condamna lipsa masurilor economice concrete din partea Guvernului Orban. Greu afectati de pandemia de COVID-19 de pe teritoriul Romaniei, operatorii economici traiesc in prezent cu speranta unor masuri guvernamentale care sa vina in ajutorul lor. La randul lor insa guvernantii spera la banii europeni.

Totul este insa un miraj caci, asa cum dezvaluie in interviul acordat Lumea Banilor presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu, banii europeni nu sunt nici macar aprobati, in cel mai fericit caz urmand sa fie accesibili in anul 2021.

In acest timp insa, tot ceea ce face Guvernul consta in programe electorale economice cu o intindere pana in 2030. "Am spus, bine, pentru 2030 om vedea ce om face, dar ce facem pentru 2020 si 2021?", se intreaba Calin Popescu Tariceanu in interviul pentru Lumea Banilor.

Redam declaratiile liderului ALDE Calin Popescu Tariceanu:

https://www.youtube.com/watch?v=OYYRofCYFhM

Vad ca Guvernul este incapabil sa gandeasca cea mai mica masura economica si, mai mult de atat, ii vad pe Citu si pe Orban ca sunt hipnotizati numai de coloana din buget care are inscrise cheltuielile. Ei nu se gandesc ce fac cu veniturile, pentru ca trebuie sa ma gandesc si cum stimulez veniturile. Ma ocup sa am o colectare mai buna, vreau sa elimin evaziunea de TVA, vreau sa vad ce alte modalitati am pentru a colecta, de exemplu, impozitele pe salarii sau contributile de asigurari sociale. Trebuie sa gandesc cumva ce sectoare trebuie repornite pentru a-mi aduce venituri. Pentru ca veniturile au avut de suferit in aceasta perioada. Numai ca prea putina mobilitate.

Si mai am un element de adaugat! Vad ca toata ziua ne vantura solutia magica, "domne, vor veni bani europeni". Vreti sa va spun ceva? Pana in momentul de fata nu s-a aprobat nimic! Sunt simple propuneri la nivelul Comisiei Europene. Sa presupunem ca se va aproba alocarea de fonduri europene. Durata pana la care banii vor ajunge in economia romaneasca va fi foarte mare. In cel mai fericit caz 2021. Ce facem pana atunci? Le-am explicat ca ar putea sa faca urmatorul lucru: sa discute la nivelul Comisiei, care sa fie de acord ca acesti bani, pana ajung sa treaca prin toate mecanismele si toata birocratia europeana sa poata fi folositi ca garantii pentru realizarea unor imprumuturi cu care sa poata sa acorde niste stimulente in economie.

Nu stim pe ce s-au dus imprumuturile sale. Trebuie sa va spun ca Romania, din pacate, este pe ultimul loc in ceea ce priveste stimulii economici. La noi, cifra care este oficiala se refera la 4,8% din PIB pentru ajutoarea economiei in perioada aceasta, spre deosebire de alta tari unde, de la Ungaria la Polonia, avem o plaja de la 10 la 20% din PIB. Sunt tari care isi dau seama ca politica pe care au dus-o in anii de criza, 2009-2010, si pe care a impus-o si Basescu, adica politica de austeritate a fost o catastrofa care a ingreuntat, a incetinit revenirea economiei. Romania si-a revenit dupa criza din 2010 abia in 2014. Deci au trecut 5 ani de suferinta.

Asa cum se contureaza si lipsa unor masuri proactive, pot sa agraveze criza din Romania. Cred ca actualii guvernanti isi fac urmatoarea iluzie, si anume ca nefiind capabili de a pune pe masa un pachet articulat de repornire a economiei... nota bene, Orban a prezentat un program economic cu orizont 2030. Am spus, bine, pentru 2030 om vedea ce om face, dar ce facem pentru 2020 si 2021? Ei isi fac iluzia ca vor reporni economiile occidentale, ca economia romaneasca este puternica...

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani