Impozitul progresiv nu ar fi avut caracter inflationist
10 July 2025 08:53 Lumea Banilor 163
Adrian Caciu, fost ministru de Finante
Impozitul progresiv, cu o cota de 10% pana la venituri anuale de 36 mii euro (3000 euro pe luna) si 20% pentru ce depaseste acest nivel de 36.000 euro anual ar fi adus la buget, in 2026, 28 miliarde lei fata de cei cca. 25 miliarde pe care i-ar aduce cresterea de TVA.
Mai mult decat atat, ar fi fost platit de 10% dintre romani (10% din romani detin 41% din total venituri populatie-date BNR).
TVA va fi platit de toti cei cca 19 milioane de romani. Impozitul progresiv nu ar fi avut caracter inflationist si nici recesionist.
Cresterea TVA are caracter inflationist si recesionist. Mai mult, are si caracter regresiv, astfel ca, cei cu venituri mici sau medii(pana la PIB/capita anual) resimt mai dur aceasta povara care le diminueaza din disponibil. Impozitul progresiv nu ar fi contractat consumul si nici economia. TVA va contracta consumul si va comprima economia.
Cand valoarea adaugata in economie scade, degeaba cresti Taxa pe Valoare Adaugata, pentru ca taxa urmeaza valoarea, se aplica la valoare, iar daca baza scade, scad si incasarile din taxa aplicata unei baze mai mici.
As putea intelege tot linsajul unora care castiga mai mult de 36 mii euro pe an (adica mult peste valoarea PIB/capita) care refuza ideea de a plati mai mult.
Ce nu inteleg ei?
Ok, se opun impozitarii progresive, dar inflatia generata de cresterea TVA si a accizelor pe combustibil ii va lasa cu mai putini bani in buzunare decat acel impozit progresiv.
Pentru ca inflatia (care e posibil sa ajunga la doua cifre, pentru ca avem si cresterea preturilor la energie) le mananca din tot, inclusiv din cei 36 mii euro anual care nu intrau sub spectrul impozitarii progresive.
Se poate numi ca, ceea ce vedem, este refuzul taxarii bogatilor si dorinta taxarii saraciei.
Asta traim!
Si nu e atac la guvern, aceasta opinie am exprimat-o in toate negocierile dar guvernul si-a asumat sa protejeze bogatia si sa taxeze saracia.
Existau si alte solutii, de pilda acest impozit progresiv sau impozitarea puternica a multinationalelor! Iar la jocuri de noroc, asta cu piata neagra, e doar justificare. S-au propus doua variante, ori impozitarea castigurilor cu 10, respectiv 20% ori taxa de participare, inclusiv online, care sa fie retinuta prin stopaj la sursa de operatorii de plati online. Atunci cand platesti combustibilul, tu platesti taxele in avans, nu vad de ce nu ai fi putut plati si la jocuri de noroc sau pariuri, daca tot zicem ca sunt vicii, o taxa care sa nu tina cont daca castigi sau pierzi.
Revenind la progresiv, da, as fi platit si eu impozit progresiv.
Pentru ca mi se pare corect sa platesc mai mult! Pentru ca mi se pare corect sa particip mai mult la efortul de dezvoltare al tarii si cresterea nivelului de trai al romanilor.
Se numeste echitate!
Si cred in ea, oricat de mult ma vor ataca, prin interpusi, bogatii!
Sursa: Facebook Adrian Caciu
Sursa foto: Facebook Adrian Caciu