INSTRUMENTELE DE GARANTARE EMISE DE IFN-URI - Agentia pentru Finantarea Investitiilor anunta ce se intampla
23 January 2022 11:19 Lumea Banilor 1361Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) anunta ca in cadrul procedurilor de achizitie publica, autoritatile contractante nu pot accepta constituirea garantiilor de participare sau a celor de buna executie prin instrumente de garantare emise de catre institutiile financiare nebancare (IFN), conform notificarii comunicate de Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP).
AFIR precizeaza ca potrivit legislatiei privind achizitiile publice/ sectoriale, in cazul contractelor de achizitii publice/contractelor sectoriale, autoritatea contractanta poate solicita constituirea de garantii de participare si garantii de buna executie.
Iata anuntul AFIR:
“Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) anunta ca in cadrul procedurilor de achizitie publica, autoritatile contractante NU POT ACCEPTA constituirea garantiilor de participare sau a celor de buna executie prin instrumente de garantare emise de catre institutiile financiare nebancare (IFN), conform notificarii comunicate de Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP).
Potrivit legislatiei privind achizitiile publice/ sectoriale, in cazul contractelor de achizitii publice/contractelor sectoriale, autoritatea contractanta poate solicita constituirea de garantii de participare si garantii de buna executie – potrivit art. 35, respectiv art. 39 din Anexa la H.G. nr. 395/ 2016 si potrivit art. 41, respectiv art. 45 din Anexa la H.G. nr. 394/ 2016.
Conditiile
Conform legislatiei mentionate, instrumentele de garantare trebuie sa indeplineasca anumite conditii, si anume sa fie emise de catre o institutie de credit din Romania sau din alt stat sau de catre o societate de asigurari si sa respecte toate conditiile de forma si de fond impuse de legislatia specifica in domeniul financiar bancar, precum si pe cele care deriva din legislatia in domeniul achizitiilor publice/ sectoriale.
Totodata precizam ca, in virtutea principiului asumarii raspunderii, responsabilitatea verificarii instrumentelor de garantare prezentate de catre operatorii economici ofertanti, sub aspectul indeplinirii tuturor conditiilor legale necesare pentru a fi acceptate in procedura de atribuire, revine autoritatii contractante”.