Grid star
eveniment

INTALNIRE DE LUCRU INTRE ROMANIA SI ALBANIA - Liderul Grupului Parlamentar al Partidului Socialist din Albania, deputatul Taulant Balla, la Bucuresti

Intalnire de lucru intre Romania si Albania. Liderul Grupului Parlamentar al Partidului Socialist din Albania, deputatul Taulant Balla a venit la Bucuresti. Delegatia condusa de acesta, insotit de Ilir Pendavinji si Jurgis Çyrbja, doi dintre cei 140 de deputati ai Adunarii Republicii Albania , alesi din partea Partidului Socialist, a avut intalniri cu mai multi oficiali din Romania.


Potrivit mediaflux.ro, pe parcursul vizitei, delegatia albaneza a avut intrevederi cu presedintele Camerei Deputatilor Marcel Ciolacu si vicepremierul si ministrul Transporturilor si Infrastructurii Sorin Grindeanu, dar si cu secretarul General al Guvernului, Marian Neacsu, Robert-Marius Cazanciuc, senator si vicepresedinte al Senatului Romaniei, Angel Tilvar, senator, presedintele Comisiei pentru Europa in Senatul Romaniei si secretar de relatii internationale al PSD, presedintele Grupului PSD din Senatul Romaniei, Stefan Radu Oprea si presedintele Comisiei de politica externa Titus Corlatean si, nu in ultimul rand, cu secretarul de Stat pentru Afaceri Europene, doamna Daniela Gitman.

Romania sustine aderarea Albaniei la UE

Dialogul a oferit prilejul unui schimb de opinii aprofundat cu privire la principalele teme de actualitate de pe agenda bilaterala, regionala si europeana. Secretarul de stat roman a reafirmat sustinerea ferma a Romaniei pentru parcursul european al Republicii Albania si a reiterat disponibilitatea tarii noastre de a acorda expertiza si asistenta interinstitutionala pentru avansarea acestui obiectiv strategic. In context, partea romana a subliniat importanta lansarii cat mai curand posibil a negocierilor de aderare la Uniunea Europeana pentru Republica Albania si Republica Macedonia de Nord, respectiv organizarea primelor conferinte interguvernamentale in acest sens.

Schimburi comerciale

Ambele parti au relevat interesul pentru dinamizarea dialogului politico-diplomatic si sectorial dintre Romania si Republica Albania in perioada urmatoare, cu accent pe dimensiunile prioritare ale agendei bilaterale si anume impulsionarea schimburilor comerciale, intensificarea cooperarii in domeniile cultural si educational, implementarea unor proiecte comune de facilitare a interconectivitatii si, in mod special, consolidarea relatiei cu persoanele apartinand minoritatii nationale inrudite din Albania.

Legatura istorica intre state

"Cele doua parti au evocat si legaturile istorice de prietenie dintre cele doua state, fiind exprimata aprecierea autoritatilor de la Tirana pentru sprijinul constant al Romaniei, atat pentru implementarea reformelor aferente avansarii agendei europene, cat si, punctual, in gestionarea unor provocari deosebite precum seismul din noiembrie 2019 sau pandemia de COVID-19.
Doi dintre liderii miscarii, Ismail Qemali-bey si Luigj Gurakuqi, au plecat de la Istanbul cu destinatia Constanta si mai apoi Bucuresti, unde, la 5 noiembrie 1912, au organizat o intalnire a reprezentantilor comunitatii albaneze din Romania.
In cadrul acestei intruniri, care a avut loc la hotelul Continental, din Bucuresti, s-a decis crearea unui Comitet de condu­cere si a unui grup de contact care sa se deplaseze in marile capitale europene pentru a sustine in fata guvernelor respective drepturile legitime ale poporului albanez.
In acest timp, Comitetul de la Bucuresti urma sa coordoneze activitatea acestor grupuri in interiorul si in afara teritoriului national. In cadrul intalnirii de la hotelul Continental nu s-a precizat insa care va fi statutul viitorului stat albanez: autonomie sau inde­pendenta. Dezbaterile s-au prelungit, fiecare varianta avand sustinatorii si criticii ei.

Bustul intemeietorului statului albanez, pe Calea Victoriei

La data de 20 iunie 2014 s-a inaugurat la Bucuresti bustul intemeietorului Statului Albanez Ismail Qemali, intemeietorul statului albanez, manifestare in care deputatul Taulant Balla a fost implicat.
Opera a fost realizata de catre sculptorul Artan Hajdari prin sustinerea financiara a presedintelui companiei ‘EUROSIG”, Kadri Morina.
Bustul lui Ismail Qemali este amplasat in centrul Bucurestiului, in fata Grand Hotel Continental, exact acolo unde independenta nationala a Albaniei si-a inceput calatoria, in urma cu mai bine de un secol”
, potrivit mediaflux.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani