Grid star
eveniment

INVESTITII IN ROMANIA CU FONDURI EUROPENE – S-au semnat contracte de finantare de peste 1,6 miliarde de euro

Autoritatile publice locale care deruleaza proiecte de investitii cu fonduri europene nerambursabile in dezvoltarea mediului rural au obtinut sprijin financiar pentru 2.428 de proiecte de investitii, prin intermediul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), institutie aflata in subordinea ministerului Agriculturii condus de Petrea Daea (foto).

Astfel, investitiile finantate in perioada 2015 – 2022 prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) vizeaza infrastructura de acces agricola, infrastructura de alimentare cu apa si canalizare, cea rutiera si sociala, precum si protejarea patrimoniului cultural.

Pentru investitiile de utilitate publica, AFIR a primit solicitari online pentru 3.518 proiecte de investitii in valoare 2,84 miliarde de euro. In urma procesului de evaluare si de selectie, AFIR a incheiat 2.428 de contracte de finantare pentru proiecte de utilitate publica in valoare totala de 1,64 miliarde de euro. Platile efectuate de AFIR catre beneficiarii publici ai FEADR depasesc 1,3 miliarde de euro, pana in prezent.

Bani pentru infrastructura

Cu finantarea disponibila prin AFIR, sunt in prezent in curs de modernizare 3.458 de kilometri de drumuri comunale (o distanta echivalenta cu drumul intre Bucuresti si Madrid) si s-au infiintat sau modernizat alti 1.257 de kilometri de drumuri agricole. De asemenea, s-au realizat 1.735 de kilometri de retea de alimentare cu apa si 2.967 de kilometri de retea de canalizare. Potrivit AFIR, ca urmare a acestor investitii, peste patru milioane de locuitori beneficiaza de proiectele de infrastructura de baza si de acces din mediul rural.

Scoli modernizate

Totodata, cu fonduri europene din PNDR s-au infiintat si modernizat 255 de gradinite, 40 de crese si centre de tip after-school si 22 de institutii de invatamant secundar superior, filiera tehnologica a scolilor profesionale. Fondurile derulate prin AFIR au contribuit la reabilitarea a 610 camine culturale si 55 de monumente din patrimoniul cultural de interes local.
Din totalul investitiilor de utilitate publica finantate prin AFIR, in zona montana s-au realizat 880 de kilometri de drumuri comunale, 222 kilometri de drumuri agricole, aproximativ 1.300 kilometri de retea de apa si apa uzata. Cu fonduri din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) s-au infiintat si modernizat 72 de gradinite, 7 crese si after-school-uri si 4 institutii de invatamant secundar superior. AFIR a mai finantat in zona montana si restaurarea a 185 de camine culturale si 18 monumente din patrimoniul cultural de interes local.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani