Grid star
eveniment

ISARESCU L-A REFUZAT PE IOHANNIS INAINTE DE DECONSPIRARE – Cine l-a aranjat pe guvernatorul BNR Mugur Isarescu, acuzat de CNSAS ca a colaborat cu Securitatea? Detalii de la intrevederea Iohannis-Isarescu

Dupa ani de zile in care in spatiul public a circulat informatia potrivit careia guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Mugur Isarescu a colaborat cu Securitatea, sub numele de cod “Manole”, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) s-a trezit sa ceara Curtii de Apel Bucuresti fix constatarea calitatii de colaborator al Securitatii a lui Mugur Isarescu (foto dreapta). Nu atat demersul CNSAS a surprins, in conditiile in care o buna parte a societatii era probabil convinsa de legaturile cu Securitatea ale lui Isarescu, ci mai degraba momentul la care CNSAS a facut anuntul.

In acest sens, intrebarea care s-a nascut este ce se urmareste prin aceasta actiune? Iar cele mai multe opinii sunt ca practic Mugur Isarescu, de-o vesnicie in functie, a primit semnalul ca este momentul sa se retraga din functia de guvernator BNR. In plus, pe anumite canale se vehiculeaza ideea ca cel care tinteste scaunul lui Isarescu ar fi Lucian Isar, sotul liderului PNL Alina Gorghiu, in prezent reprezentant al Romaniei la Banca Europeana pentru Reconsttructie si Dezvoltare (BERD).

Isarescu nu l-a “servit” pe Iohannis

Foarte interesant este ca deconspirarea oficiala a lui Mugur Isarescu de catre CNSAS vine la cateva saptamani de la o intalnire pe care guvernatorul BNR a avut-o cu presedintele Klaus Iohannis (foto stanga). O intalnire destul de contondenta, asa cum a reiesit din informatiile prezentate in spatiul public. Ne-am adus aminte in acest sens de un editorial al jurnalistului Cornel Nistorescu, publicat in Cotidianul, in care reputatul ziarist dezvaluia o serie de elemente extrem de interesante din cadrul intalnirii de la Palatul Cotroceni, din 22 mai 2020, dintre presedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, ministrul de Finante Florin Citu si guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

Astfel, Cornel Nistorescu sustinea in editorialul “Iohannis vopseste gardul”, publicat in 26 mai 2020, ca Mugur Isarescu ar fi fost solicitat de Iohannis, Orban si Citu sa gaseasca solutii pentru a rezolva lipsa de bani a Guvernului, cerandu-i-se ca BNR sa acopere 30 de miliarde de euro. Lucru pe care Mugur Isarescu l-a refuzat. In schimb, Mugur Isarescu a propus anumite masuri fiscale, care insa au fost respinse de catre liderii PNL si presedintele Iohannis, pe motiv ca vor pierde electoral.

Iata informatiile publicate de Cornel Nistorescu:

“Si, totusi, care a fost subiectul la Cotroceni? Din surse demne de incredere (si acelea pot fi gasi pe la Timisoara, Cluj-Napoca si Iasi, nu la Bucuresti) la Cotroceni s-a discutat despre lipsa banilor. Guvernul Orban nu mai are bani. Si ca niste amatori intr-ale guvernarii Romaniei (si Iohannis si Orban si Citu) l-au chemat pe Mugur Isarescu. Intre ideile stupide pronuntate cu acest prilej a fost ca BNR sa rezolve (garanteze, acopere) un necesar de 30 de miliarde de euro. Mugur Isarescu ar fi facut ochii cit cepele si ar fi spus ca nu se poate.

-Si care ar fi solutia sa facem rost de bani?

Guvernatorul le-ar fi spus sa maresca impozitele pe marile averi, cele mai multe depozitate prin Elvetia, Monte Carlo, Miami si paradisuri fiscale. Liberalii ar fi rasapuns ca ei nu pot face asa ceva pentru ca sunt liberali. ii seaca la alegeri. O alta solutie ar fi sa se adreseze Fondului Monetar International. Dar in schimbul banilor, FMI va cere acelasi lucru. Marirea taxelor si impozitele pe marile averi.

Dupa informatiile noastre, intilnirea s-a incheiat in coada de peste. Salvatorul Klaus Iohannis a ramas mut, iar cei doi liberali au plecat acasa, urmind sa gaseasca un raspuns la intrebarea simpla:

-De unde facem rost de bani?”

Asadar: sa fie oare vreo legatura intre refuzul lui Mugur Isarescu pentru Klaus Iohannis si brusca deconspirare de catre CNSAS a calitatii de colaborator al Securitatii a guvernatorului BNR? Este o intrebare legitima, din punctul nostru de vedere, mai ales in conditiile in care de-a lungul anilor Iohannis a fost prezentat ca o persoana care nu suporta refuzurile si care nu lasa nimic neplatit.

Verdictul lui Gusa

In acelasi context, consultantul politic Cozmin Gusa observa ca subiectul referitor la colaborarea cu Securitatea a lui Mugur Isarescu a fost rostogolit in spatiul public frecvent in ultimii ani. In ceea ce priveste demersul brusc al CNSAS de constatare a calitatii de colaborator al Securitatii a guvernatorului BNR, Gusa remarca faptul ca acesta vine in plin proces de instalare a crizei economice in Romania. Or, arata Cozmin Gusa, Isarescu ar fi devenit un personaj incomod pentru planurile de destabilizare a economiei romanesti si de preluare a sistemului bancar romanesc, asa cum este vanzarea CEC.

Iata opinia consultantului politic Cozmin Gusa:

Care-i SMECHERIA cu Mugur Isarescu?!

In anii '90 in Romania cei care vroiam sa invatam ceva despre functionarea sistemului bancar, fluxuri financiare, moneda, etc., aveam la dispozitie cartile pe care le publicase Mugur Isarescu, in calitatea sa de expert dovedit si 'vedeta' pozitiva a bancherilor romani. Cu toate tunurile financiare care s-au dat in tranzitie (Caritas, SAFI, FNI, etc.) sau falimentele bancilor de tip Dacia-Felix, sub bagheta lui de guvernator al BNR Romania nu a cunoscut fenomene de dezechilibru major al sistemului bancar, ceea ce ne-a oferit o 'portanta' pe care s-a putut construi infrastructura economica PROSPERA de care ne mai bucuram inca o scurta perioada. In toate guvernarile tranzitiei romanesti, presedintii si prim-ministrii care s-au perindat au beneficiat de sprijinul sau de sfatul sau ori de cate ori apareau 'gripaje' generate de incompetenta administrativ-politica sau crize financiare globale. Mai mult, in 1999 cand a acceptat sa fie prim-ministru pentru un an, a reusit redresarea guvernamentala dupa cosmarul guvernarii taranisto-liberale inceputa in 1996, ceea ce a dat posibilitatea compatibilizarii noastre cu trendul euratlantic.

Ori de cate ori insa Isarescu intra in conflict cu intentiile puterii de a 'matrasi' cateceva prin banci sau economie, aparea informatia infamanta legata de colaborarea sa cu serviciile secrete ale regimului comunist din Romania. N-am avut niciodata vreo indoiala legata de aceasta colaborare, dar studiind si citind la timp despre 'mersul treburilor' in comunism, nici n-am considerat ca, in sistemul in care lucra, ar fi savarsit vreun pacat care sa-l aseze in randul informatorilor care faceau rau vecinilor sau colegilor (mintind de cele mai multe ori!), sau mai rau, in randul celor care-si tradau tara colaborand cu servicii secrete straine. Pentru mine si pentru multi altii Isarescu a fost cel care ne-a dat mereu garantia ca, indiferent cat de proasta ar fi guvernarea politica, el ar fi gasit mereu solutia sa 'nu alunecam in prapastie'.

Aparitia intempestiva a atacului la Mugur Isarescu, prin comunicatul CNSAS (populata de oameni cu 'manete' prin PADURI!), IN PLIN PROCES DE INSTALARE A CRIZEI ECONOMICE IN ROMANIA, imi sugereaza clar ca aici este vorba despre altceva: Isarescu ar incomoda major niste planuri fie de dezechilibrare a ECONOMIEI romanesti, fie de preluari paguboase pentru noi in sistemul bancar (v-am dat acum 2 saptamani planul de privatizare a CEC pe mana cuplului Citu-Isar!), fie altceva ce nu putem percepe deocamdata.

Oricum ar fi, in situatia critica in care ne aflam, este rolul institutiilor statului sa depisteze si sa dezamorseze atacul, dar asta se poate face doar daca oameni de pe-acolo nu sunt implicati in plan. Dar daca sunt implicati??!

Iar treburi de morala sau de tip 'politically correctness' ar trebui sa le aplicam doar atunci cand ar fi valabile pentru toti fostii colaboratori AFLATI AZI IN FRUNTEA MULTOR STRUCTURI DE STAT, si cu garantia ca avem mica 'armata' de profesionisti care sa-i inlocuiasca. Pentru ca altfel, ceea ce se-ntampla acum cu atacul concertat la Mugur Isarescu, apare strict ca parte dintr-un altfel de scenariu care atenteaza nu la persoana lui, ci la siguranta noastra.

P.S. Am vazut ca sunt comentarii legate de cei 70 de ani ai guvernatorului ca alt motiv de 'incompatibilitate', lucru care nu e deranjant nici pentru Putin, colegul sau de generatie, si nici pentru mai varstnicii Trump si Biden!

Si mai mult, pe cand am putea vedea devoalari despre colaboratorii netrebnici ai STATULUI PARALEL de azi, care prin actiunile lor au distrus atatea afaceri si vieti? Are CNSAS un departament și pentru ei sau chiar ei sunt parte a acestui SISTEM?!

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani