Grid star
criptomonede

JPMORGAN PARIAZA PUTERNIC PE BLOCKCHAIN – Gigantul bancar dezvaluie ca proceseaza peste 1 miliard dolari in tranzactii zilnice prin intermediul activului sau digital, JPM Coin

JPMorgan a procesat peste 1 miliard de dolari in tranzactii zilnice prin intermediul activului sau digital, JPM Coin, consolidandu-si pozitia ca institutie financiara traditionala care dezvolta una dintre cele mai extinse utilizari ale tehnologiei blockchain. In prezent, JPM Coin este utilizata in circuitul intern, pentru a eficientiza tranzactiile efectuate de clienti. Gigantul bancar planuieste si o versiune comerciala a monedei sale digitale in viitorul apropiat.

Gilda Popa

Gigantul bancar are planuri ambitioase de a extinde utilizarea monedei sale digitale in viitor, potrivit lui Takis Georgakopoulos, seful global de plati. El a precizat ca un activ similar conceput pentru investitorii de retail va fi urmatoarea etapa a dezvoltarii infrastructurii blockchain a bancii.

"JPM Coin este tranzactionat zilnic, mai ales in dolari SUA, dar intentionam sa continuam sa extindem acest proiect”, a declarat reprezentantul JP Morgan.

Potrivit reprezentantilor bancii, in prezent, prin intermediul JPM Coin sunt procesate zilnic tranzactii in valoare de peste 1 miliard dolari.

Intr-un interviu acordat Bloomberg TV, Georgakopoulos a evidentiat dezavantajele notabile ale sistemelor de plata existente, cum ar fi viteza redusa de circulatie a banilor, orele limita de procesare a tranzactiilor si intarzierile in efectuarea platilor, in special a platilor transfrontaliere.

Directorul a mai subliniat ca banii sunt fungibili, in timp ce activitatile individuale nu sunt si a adaugat ca banca intentioneaza sa gaseasca solutii la aceste probleme prin intermediul tehnologiei blockchain.

Este motivul pentru care am creat moneda digitala JPM si, in general, ne uitam la moneda digitala ca o modalitate de a rezolva aceste probleme. Ceea ce facem cu JPM Coin este partea institutionala a acelei solutii, lucrand intr-un mediu autorizat cu companii de incredere si care au incredere unele in altele, astfel incat sa poata muta bani in ecosistemul lor 24/7”, a explicat reprezentantul JPMorgan.

JPMorgan pregateste un token pentru investitorii de retail

In timp ce JPM Coin raspunde in prezent nevoilor institutionale, Georgakopoulos a spus ca urmatorul pas pentru companie va fi crearea unei versiuni de vanzare cu amanuntul (retail) a activului pentru a oferi aceeasi eficienta a tranzactiilor consumatorilor.

El a subliniat, de asemenea, ca monedele digitale ale bancilor centrale (CBDC) ofera o cale pentru a realiza acest lucru, dar a subliniat „potentialul” pentru banci de a crea variante comerciale ale unor astfel de depozite digitale care functioneaza ca depozitele traditionale. Cu toate acestea, datorita utilizarii tehnologiei blockchain, acestea ofera aceleasi avantaje, inclusiv eficienta 24/7 a tranzactiilor, rentabilitate, tranzactii instantanee si metode de plata programabile.

Se lucreaza la tokenul de depozit

Declaratiile vin la circa o luna dupa ce JP Morgan a dezvaluit ca exploreaza un nou tip de token pentru a-si imbunatati platile si decontarile transfrontaliere. Noul token de depozit – care se asteapta sa serveasca drept creanta de depozit a unei banci comerciale – ar putea fi initial denominat in USD inainte de a deveni disponibil in alte valute fiduciare.

Gigantul american a clarificat insa ca nu intentioneaza sa foloseasca tokenul ca inlocuitor pentru stablecoins sau pentru achizitionarea de criptomonede.

Un token de depozit este o moneda digitala care actioneaza ca o versiune digitala a depozitelor detinute in conturile clientilor. Tokenul poate fi mai intai denominat in dolari si apoi devine disponibil in alte valute fiduciare in timp. In timp ce monedele stabile sunt utilizate pentru decontari in sectorul cripto, tokenurile de depozit indeplinesc functii similare in sistemul financiar traditional.

Daca JP Morgan primeste un acord din partea autoritatilor de reglementare, banca poate lansa un token pentru clientii corporativi in decurs de un an.

"Tokenul de depozit aduce o multime de beneficii potentiale, dar apreciem, de asemenea, ca autoritatile de reglementare ar dori sa fie atente si diligente inainte ca orice produs nou sa fie dezvoltat si utilizat. In cazul in care acest produs se va dezvolta, infrastructura noastra blockchain ar fi capabila sa sustina lansarea de tokenuri de depozit relativ rapid”, a spus un purtator de cuvant al JPMorgan potrivit CryptoPotato.

In 2022, banca a colaborat cu Autoritatea Monetara din Singapore pentru proiectul sau Guardian pentru a testa fezabilitatea aplicatiilor in tokenizarea activelor. Intr-un studiu realizat la inceputul acestui an, JP Morgan a evidentiat potentialul incorporat in tokenele de depozit. Banca a spus ca astfel de active digitale ar putea deveni o forma de bani utilizata pe scara larga in ecosistemul cripto si pot deveni chiar mai utilizate decat stablecoins.

Este de precizat ca tokenul de depozit nu ar functiona in acelasi mod ca moneda digitala JPM de la JP Morgan, care a fost dezvoltata in 2019 pentru a permite clientilor corporativi sa isi mute dolarii si euro.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani