Grid star
eveniment

LIBERALIZAREA PIETEI DE ENERGIE - Cat platesc pe luna romanii

Liberalizarea pietei de energie electrica de la 1 ianuarie 2021 i-a gasit pe romani, in mare masura, slab informati cu privire la acest proces, si putini sunt dispusi sa isi schimbe furnizorul, se arata intr-un sondaj IRES.

Sondajul IRES realizat la inceputul lunii ianuarie focuseaza perceptiile si atitudinile romanilor cu privire la procesul de liberalizare a pietei de energie electrica, dar si comportamentele de consum cu privire la energia electrica.

Iata principalele concluzii ale studiului:

-Aproape jumatate dintre romani cheltuie lunar, intre 101 si 200 lei, pentru energia electrica din locuinta.

-Doua treimi dintre romani spun ca nu se simt informati cu privire la efectele procesului de liberalizare a pietei de energie electrica, de altfel din 10 romani nu cunosc ce tip de contract au, in prezent, pe piata concurentiala sau reglementata.

- Dintre cei care, din 2013 pana in prezent, au trecut pe piata libera, peste 8 din 10 si-au pastrat furnizorul

-Romanii par a fi conservatori in ceea ce priveste schimbarea furnizorului pentru energie electrica:

Aproape 2 treimi dintre participantii la studii spun ca nu doresc sa isi schimbe, in acest an, furnizorul de energie electrica, teama de schimbare si lipsa informatiilor sunt principalele bariere pentru a nu lua aceasta decizie.

Jumatate dintre participantii la sondaj (54%) nu au luat inca o decizie privind schimbarea furnizorului de energie electrica. Dintre cei 45% care au luat o decizie in acest sens, 5% spun ca vor schimba furnizorul, in timp ce 40% vor continua sa aiba acelasi furnizor.

Aproape jumatate dintre romani platesc lunar intre 101 si 200 lei

Aproximativ o treime (31%) a intervievatilor spune ca deciziile privind achizitia si gestionarea serviciilor de furnizare a energiei electrice le apartine, in timp ce majoritatea (51%) mentioneaza ca aceste sarcini le revin lor, impreuna cu altcineva, in egala masura; alti 18% dintre respondenti atribuie aceste responsabilitati altcuiva.

Sumele lunare pe care cei mai multi dintre participantii la studiu (47%) spun ca le platesc, in medie, pentru energia electrica se inscriu intre 101-200 de lei, iar sub acest plafon se incadreaza 1 din 4 respondenti; cheltuieli intre 201-300 de lei au 15% dintre intervievati, aproape 1 din 10 spun ca platesc peste 301 lei.

Indiferent de cuantumul facturilor de energie electrica, cei mai multi dintre participantii la sondaj declara ca nu au avut deloc greutati in a le plati, de-a lungul ultimului an, in schimb, aproape 1 din 10 respondenti spun ca au avut dificultati mari sau foarte mari de plata.

Potrivit sondajului IRES, aceasta din urma categorie este specifica intr-o masura mai mare persoanelor tinere, cu studii elementare, care locuiesc in regiunea Sud, Bucuresti, Dobrogea si care au un loc de munca.

La nivel de perceptii, costurile energiei electrice sunt potrivite pentru 44% dintre cei chestionati (femei tinere, cu studii superioare, din Moldova), insa mult prea mari sau destul de mari pentru alti 53% (barbati, peste 65 de ani, din celelalte zone ale tarii).

Intrebati fiind despre tipul de energie pe care ar prefera sa il utilizeze in gospodarie aflam ca cei mai multi ar dori energie produsa de panouri solare (fotovoltaice – 61%) si hidroenergie - 57%. Aceasta ierarhie este continuata de energia eoliana (43%), cea produsa prin arderea gazului natural (38%), a deseurilor (biomasa – 35%) sau a carbunelui/lemnului (30%), iar pe ultimul loc energia nucleara (21%).

Sub aspectul caracteristicilor socio-demografice se constata, cu mici exceptii, ca preferintele pentru aceste tipuri de energie apartin intr-o masura mai ridicata persoanelor de gen masculin, cu varsta peste 36 de ani si care au studii medii sau superioare, din mediul urban; energia produsa prin arderea carbunelui/lemnului este preferata ceva mai mult de catre cei cu studii elementare si din mediul rural.

Economisesc romanii energia electrica?

La nivel declarativ, o pondere destul de mare a respondentilor apeleaza la diferite practici de economisire a energiei electrice.

78% dintre persoanele chestionate spun ca sting in mod frecvent lumina in incaperile in care nu este nimeni, alti 69% utilizeaza becuri energo-economice, iar aproape unul din doi (59%) este atent ca atunci cand cumpara electronice sau electrocasnice, acestea sa fie eficiente energetic (clasa A, A+ sau A++). Mai mult, 46% declara ca scot in mod frecvent incarcatoarele/aparatele din priza atunci cand nu le folosesc:

“Comportamentele de economisire caracterizeaza mai degraba subiectii de peste 36 de ani, cu studii medii si superioare, insa nu neaparat si pe cei care au venituri mai scazute, ci din contra.

Doua treimi dintre romani spun ca nu se simt informati cu privire la efectele procesului de liberalizare a pietei de energie electrica, de altfel din 10 romani nu cunosc ce tip de contract au, in prezent, pe piata concurentiala sau reglementata.

Dintre cei care, din 2013 pana in prezent, au trecut pe piata libera, peste 8 din 10 si-au pastrat furnizorul.

8 din 10 respondenti afirma ca au auzit de procesul de liberalizare a pietei de energie electrica din Romania, mare parte dintre acestia referindu-se la etapa inceputa in ianuarie 2021 si nu la cea din 2013. Putin mai informati par sa fie barbatii, de peste 36 de ani, cu studii medii si superioare, cu venituri ridicate si care locuiesc in Transilvania+Banat sau Sud, Bucuresti, Dobrogea.

In orice caz, parerile cu privire la liberalizarea pietei de energie electrica sunt impartite, insa usor inclinate catre o opinie favorabila acestui proces; asadar, 53% dintre respondenti au o parere buna sau foarte buna (tineri, cu studii medii sau superioare, cu ocupatie si venituri ridicate), iar alti 37% emit pareri negative (barbati, peste 51 de ani, cu studii elementare sau medii, fara loc de munca).

Doar o treime dintre cei care au auzit de procesul de liberalizare a pietei de energie electrica se declara informati suficient cu privire la efectele acestei schimbari, iar tot aproximativ o treime (37%) mentioneaza ca a trecut pe piata libera din 2013 incoace. Referitor la aceasta din urma categorie, cei mai multi (84%) spun ca au realizat acest demers cu pastrarea furnizorului.
In acest moment, 18% dintre persoanele chestionate spun ca au un contract de furnizare a energiei electrice pe piata concurentiala, 41% pe piata reglementata, iar alti 40% afirma ca nu stiu.

Aproape 2 treimi dintre participantii la studii spun ca nu doresc sa isi schimbe, in acest an, furnizorul de energie electrica.

Care sunt temerile lor?

Dintre subiectii care isi gestioneaza singuri sau impreuna cu altcineva contractul de energie electrica, un sfert intentioneaza sa isi schimbe furnizorul de curent anul acesta, 11% sunt indecisi, iar aproximativ doua treimi (64%) declara ca vor face nicio schimbare in acest sens.

Referitor la acestia din urma, cei mai multi motiveaza decizia prin teama de schimbare (34%), lipsa de informatii (29%), multumirea fata de furnizorul actual (8%), comoditate (7%) sau alti factori, insa in ponderi mai scazute.

La momentul realizarii studiului, doar un sfert (26%) dintre cei care au spus ca urmeaza sa isi selecteze un nou furnizor de energie electrica au mentionat ca s-au informat in acest sens. Sunt, in principal, tineri, persoane cu studii superioare, din mediul urban, cu ocupatie, venituri ridicate si care locuiesc in Transilvania, Banat sau Sud, Bucuresti, Dobrogea. Alti 64% au afirmat ca intentioneaza sa se informeze.

In schimb, 8% sunt reticenti in a cauta informatii despre acest subiect. Internetul este canalul de informare cu privire la selectarea unui nou furnizor de energie electrica indicat de cei mai multi participanti la sondaj (63% dintre mentiuni), urmat de website-ul ANRE (37%) si contactul direct cu furnizorii, prin e-mail, telefon sau fata in fata (30%), iar intr-o masura mai mica prietenii/cunostintele (17%) sau retelele de socializare (6%).

Dintre cei care spun ca deja s-au informat cu privire la ofertele furnizorilor de energie electrica, mai mult de jumatate (57%) considera ca informatiile gasite nu sunt clare deloc sau intr-o masura foarte mica, in timp ce 42% apreciaza ca informatiile cu privire la diferite oferte le sunt clare in mare sau foarte mare masura.

Jumatate dintre participantii la sondaj (54%) nu au luat inca o decizie privind schimbarea furnizorului de energie electrica. Dintre cei 45% care au luat o decizie in acest sens, 5% spun ca vor schimba furnizorul, in timp ce 40% vor continua sa aiba acelasi furnizor.

Lipsa unei decizii cu privire la schimbarea furnizorului de energie electrica este motivata indeosebi prin prisma neclaritatilor pe care intervievatii spun ca le au sau ca urmare a faptului ca inca se face o analiza a ofertelor; procente mai mici de subiecti invoca faptul ca nu au fost primite raspunsuri la intrebarile avute sau ca niciuna dintre oferte nu este satisfacatoare".

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani