Grid star
criptomonede

MACEL PE PIATA CRIPTO – Bitcoin, Ether si toate criptomonedele majore s-au depreciat brusc dupa ce Federal Reserve a anuntat planurile de politica monetara

Piata cripto a pierdut peste 200 de miliarde de dolari in ultimele 24 de ore, dupa ce Federal Reserve (FED) a publicat miercuri, 5 ianuarie, procesele verbale ale ultimei sedinte a anului 2021. Investitorii au declansat, in masa "exitul” din activele de risc, inclusiv din detinerile cripto, la cateva minute de la mediatizarea intentiei Bancii Centrale a SUA de a majora rata dobanzii pentru a combate inflatia.

Bitcoin a scazut de la aproximativ 47.000 de dolari la 43.000 de dolari joi, 6 ianuarie, pierzand 8% fata de ziua anterioara, conform datelor CoinMarketCap. Criptomoneda principala a atins un minim de 42.496 dolari, marcand cel mai scazut nivel din ultima luna. Ethereum a pierdut aproape 12% din valoare, atingand un prag minim de circa 3400 dolari, in timp ce Solana a scazut cu 12% la 148 dolari.

Presiunea de vanzare a activelor de risc s-a extins si pe Wall Street, deoarece FED a dezvaluit inclusiv planurile de a-si reduce bilantul.

Astfel FED, care actioneaza ca banca centrala, este gata sa mareasca dobanda de baza mai devreme decat se astepta, din cauza situatiei economice din tara. Rata actuala a inflatiei este de aproape 7% - cea mai mare din aproape 40 de ani. FED urmareste sa reduca inflatia la 2%. Acest lucru este evidentiat de raportul pentru piete deschise, publicat miercuri, 5 ianuarie 2022, cu privire la sedinta comitetului director al Federal Reserve Board desfasurata in perioada 14-15 decembrie 2021.

Potrivit minutelor aceleiasi sedinte, FED ar putea incepe sa-si reduca detinerile de obligatiuni de stat si de titluri garantate cu ipoteci in incercarea de a contracara nivelul ridicat al inflatiei, asa cum rezulta din procesul verbal al sedintei FED din decembrie publicat pe pagina institutiei financiare miercuri, 5 ianuarie 2022.

Analistii se asteapta ca Bitcoin sa scada pana la pragul de 40.000 dolari

"In general, cred ca pietele globale au aratat slabiciune in lumina recentelor miscari ale FED de a creste rata dobanzilor. Prin urmare, cred ca scaderea de ieri este destul de corelata. Am vazut ca pietele din SUA au scazut puternic ieri si, in consecinta, toate celelalte clase de active de risc s-au descurcat la fel de prost, inclusiv criptomonedele. In special in ceea ce priveste Bitcoin si altcoins, ultimele 4 saptamani au fost marcate de o fluctuatie minora a preturilor din cauza lipsei de interes/cerere, a sezonului de vacanta si a unor potential factori similari”, a declarat Vijay Ayyar, vicepresedinte pentru dezvoltare corporativa si internationala la platforma de exchange cripto Luno pentru cnbc.com.

Yuya Hasegawa, analist cripto la platforma japoneza de exchange cripto Bitbank, a declarat ca Bitcoin ar putea scadea in continuare, potential sa atinga 40.000 de dolari, daca datele din decembrie privind salariile non-agricole arata o crestere puternica a locurilor de munca.

"Presiunea pe scaderea pretului este de asteptat sa continue pana cand piata cripto se va aseza in raport cu anuntul FED privind o politica monetara viitoare mai stricta decat se astepta”, a spus Hasegawa pentru cnbc.com.

Sentimentul negativ al pietelor financiare este pre un minus de 0,15%, iar indicele NASDAQ Composite, precum si Dow Jones Industrial Average, sunt, de asemenea, pe rosu, noteaza cryptopotato.com.

"Frica extrema” a investitorilor din piata cripto

In acelasi timp, deprecierea Bitcoin la putin peste 42.000 dolari a dus la o scadere masiva a indicelui BTC "Fear and Greed” (”Frica si Lacomie”) la 15 - o stare de "Frica extrema”.

Indexul Bitcoin "Fear and Greed” masoara sentimentul general al comunitatii cu privire la principalul activ digital,

In urma cu aproape o luna, varianta COVID-19 nou detectata – Omicron – a perturbat toate pietele financiare, inclusiv piata cripto, iar Bitcoin a scazut la 42.000 de dolari. In urma acestor evolutii, indicele Bitcoin Fear and Greed a scazut la 16 (din nou un teritoriu al „Frica extrema”), potrivit cryptopotato.com.

Cu toate acestea, activul s-a restabilit rapid si a incheiat 2021 la aproape 49.000 de dolari, marcand o crestere de ansamblu a pretului cu 60% pentru anul trecut.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani