Grid star
criptomonede

HONG KONG CERE GIGANTILOR BANCARI SA ACCEPTE CLIENTI CRIPTO – Orasul-stat ar fi avut discutii in acest sens cu HSBC si Standard Chartered, potrivit surselor Financial Times

Autoritatea de reglementare bancara din Hong Kong a cerut bancilor din orasul-stat, inclusiv gigantilor HSBC si Standard Chartered, sa preia platformele de exchange cripto in calitate de clienti, in contextul in care autoritatile de reglementare din SUA reprima industria, dezvaluie Financial Times. Hong Kong, care vizeaza o pozitie de hub cripto, a introdus noi reguli de reglementare a burselor cripto de la 1 iunie 2023.

Gilda Popa

Autoritatea Monetara din Hong Kong (HKMA) a chestionat, luna trecuta, reprezentantii bancilor din Marea Britanie si Bank of China cu privire la motivul pentru care nu accepta sa lucreze cu bursele cripto. Informatia a fost dezvaluita joi, 15 iunie, de Financial Times, care citeaza cel putin trei surse apropiate acestor discutii. Bancile nu au instituit explicit o interdictie legata de clientii cripto, dar in practica evita sa lucreze cu companiile din industrie, din cauza temerilor ca ar putea fi urmarite penal daca platformele cripto sunt folosite pentru spalare de bani sau alte activitati ilegale.

Insistenta autoritatilor din Hong Kong de a crea un mediu favorabil afacerilor din zona cripto vine in contextul in care orasul-stat face toate demersurile, inclusiv in domeniul legiferarii, asa cum a relatat aici Lumea Banilor, pentru a deveni un hub global pentru industria blockchain. Astfel, de la 1 iunie, Hong Kong si-a pus in aplicare planurile de a permite investitorilor de retail sa tranzactioneze Bitcoin (BTC) si Ether (ETH) dupa noile reguli de reglementare a burselor cripto. Orasul-stat a facut, astfel, un nou pas important in reglementarea sectorului cripto dupa ce Inalta Curte din Hong Kong a luat, in premiera, decizia de a recunoaste activele virtuale ca forma de proprietate.

HKMA a incurajat bancile sa nu se teama. Exista rezistenta din partea unei mentalitati bancare conventionale. Vedem o oarecare rezistenta din partea directorilor din esalonul superior al bancilor traditionale”, a declarat pentru Financial Times un oficial din Hong Kong apropiat negocierilor.

Hong Kong indeamna bancile sa accepte clienti cripto

HKMA a informat bancile intr-o scrisoare din 27 aprilie ca nu ar trebui sa impuna o povara excesiva clientilor cripto potentiali in timpul procesului lor de due diligence, in special pentru cei care isi stabilesc o prezenta in Hong Kong pentru a cauta oportunitati regionale.

Discutiile vin pe fondul ambitiilor orasului stat de a deveni un hub cripto, iar guvernul din Hong Kong a adoptat o abordare favorabila fata de cripto, inclusiv din punct de vedere lagislativ. Noul sistem de licentiere pentru platformele de criptomonede, lansat pe 1 iunie, este conceput pentru a atrage mai multe companii din sector in oras.

Razboaiele juridice declansate de SEC impotriva unor jucatori importanti din industrie precum Binance si Coinbase, au starnit mesaje de sustinere din partea legislatiilor prietenoase cu criptomonedele. Astfel, un inalt oficial din Hong Kong a invitat, la inceputul acestei saptamani, Coinbase si alte burse cripto sa-si stabileasca operatiunile in regiune, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment.

Orasul-stat invita bursele cripto din SUA sa isi relocheze operatiunile

Membru al Consiliului Legislativ, Johnny Ng si-a exprimat pe Twitter sprijinul si asistenta pentru „toti operatorii globali de tranzactionare cu active virtuale”, precum Coinbase. El a sugerat ca Hong Kong ar urma sa ofere oportunitati de listare a actiunilor.

Spre deosebire de atitudinea prudenta a mai multor tari occidentale fata de criptomonede, Hong Kong a adoptat o abordare proactiva. In ianuarie 2023, secretarul financiar din Hong Kong, Paul Chan, a declarat ca guvernul vrea un ecosistem puternic pentru cripto si fintech. Ulterior, Hong Kong a formulat reglementari pentru sectorul cripto si a implementat masuri de conformitate pentru a stimula expansiunea industriei criptomonedei, noteaza CoinTelegraph.

Autoritatea Monetara din Hong Kong (HKMA) si-a dezvaluit recent intentia de a stabili bazele pentru introducerea unei monede digitale de vanzare cu amanuntul a bancii centrale (CBDC). Aceasta initiativa, anuntata pe 9 iunie, urmareste sa investigheze avantajele CBDC-urilor ca mijloc de plata pentru tranzactiile de zi cu zi si sa faciliteze accesul clientilor la schimburile de criptomonede.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani