Grid star
criptomonede

PARIUL "UPTOBER”, LUNA RALIURILOR CRIPTO – Bitcoin relanseaza sperantele investitorilor intr-un nou „bull market”, debutand pe plus in octombrie. Ce spun analistii

Bitcoin (BTC) a testat din nou pragul de 28.500 de dolari la inceputul lunii, pentru prima data de la jumatatea lui august, starnind optimismul investitorilor ca luna octombrie 2023 va confirma performantele statistice istorice ale criptomonedei. De asemenea, datele din lant indica faptul ca portofelele BTC au acumulat miliarde de dolari in ultima luna, anuntand un nou potential „bull market”. Insa analistii avertizeaza ca urmeaza evenimente care ar putea perturba tendinta statistica de crestere a pietei in octombrie, fenomen cunoscut in comunitatea cripto ca „Uptober”.

Gilda Popa

Uptober” se refera la performantele istorice ale pietei cripto in octombrie, de obicei o luna favorabila pentru performanta pretului Bitcoin si a altor active digitale. Pe baza datelor CoinGlass, octombrie a inregistrat randamente lunare negative doar de doua ori din 2013.

Revenirea acestei tendinte a fost validata de saltul brusc al Bitcoin, care s-a apropiat de 28.500 dolari la inceputul lunii, propulsand pretul criptomonedei cu 10% in raport cu ultimele 7 zile. Acest lucru a dus la lichidarea a peste 97 de milioane dolari din short-uri BTC in 24 de ore. Marți, 3 octombrie, pretul BTC a scazut cu circa 1000 dolari in raport cu ziua precedenta, insa fluctueaza in continuare in apropierea pragului de 28.000 dolari.

 

Investitorii in Bitcoin s-au abtinut de la tranzactionare

Expertii sugereaza ca trendul ascendent este de asteptat sa persiste pe tot parcursul lunii octombrie, o luna favorabila din punct de vedere istoric pentru criptomonede, insa atrag atentia si asupra unor posibile evenimente care ar putea modifica aceste tendinte. Cresterea pretului a fost alimentata si de speculatiile conform carora Comisia pentru Valori Mobiliare si Burse din SUA (SEC) va acorda in cele din urma aprobarea solicitarilor de listare a ETF-ului Bitcoin depusa de BlackRock Inc. Insa acest lucru nu este sigur, mai avertizeaza analistii.

"Se pare ca au existat fluxuri de cumparare semnificative, posibil determinate de inceputul unui nou trimestru contabil, iar evolutiile (n.r. preturilor) rezultate au fost exacerbate de lichiditatea limitata la sfarsit de saptamana”, a declarat pentru Bloomberg Caroline Mauron, co-fondatoare a furnizorului de lichiditati derivate din active digitale OrBit Markets.

De asemenea, conform celei mai recente analize a platformei de analiza blockchain Santiment, portofelele Bitcoin care detin 10-10.000 BTC s-au abtinut de la tranzactionare sau sa foloseasca activele digitale ca garantie. De la 1 septembrie, aceste portofele au acumulat un total de 415.000 BTC, care valoreaza aproximativ 1,17 miliarde de dolari. Acumularea vine in fundalul unei tendinte prelungite de scadere a preturilor, insa anunta un nou posibil "bull market” (n.r. perioada de crestere rapida a preturilor criptomonedelor). Compania a sugerat, de asemenea, ca revenirea Bitcoin la o valoare de piata de 30.000 dolari pare din ce in ce mai plauzibila.

Evolutia procesului FTX, o mare necunoscuta a lunii octombrie

Dar o astfel de perspectiva optimista are intotdeauna sansa de a se prabusi, sustine un alt manager din industria cripto.

Octombrie este de obicei o luna buna pentru piata cripto. Intr-adevar, fenomenul este numit „uptober” de catre cei din interiorul pietei. Doar de doua ori incepand din 2013, Bitcoin a inchis in pierdere luna octombrie si, speram, ca anul acesta va fi o continuare a acestei tendinte pozitive”,a precizat Lucas Kiely, directorul de investitii al Yield App, pentru CoinDesk.

Cu toate acestea, este prea devreme pentru a se declansa un entuziasm general pornind de la tendintele actuale de pret, adauga el.

"Este putin probabil ca acesta sa fie inceputul unui raliu semnificativ fara alti catalizatori care sa-l conduca”, a avertizat Keily, adaugand ca procesul in curs de desfasurare in cazul FTX si pledoariile lui Sam Bankman-Fried „ar putea impinge lucrurile in orice fel”, pe baza posibilelor informatii noi despre pietele cripto.

Pe alta parte, analistii pietei Bitfinex au declarat intr-o nota saptamanala ca investitorii pe termen lung continua sa-si consolideze actiunile, stimuland cererea.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani