Grid star
criptomonede

AVERTISMENTUL UNUI INALT OFICIAL AL BANCII CENTRALE EUROPENE – Fabio Panetta arata ca accelerarea lansarii unui euro digital ar evita riscul "monopolizarii” banilor digitali de catre companiile private

Fabio Panetta (foto), un inalt oficial al Bancii Centrale Europene (BCE), a dat detalii, intr-o prezentare comunicata Comisiei pentru afaceri economice si monetare a Parlamentului European, cu privire la stadiul actual al proiectului unui euro digital. El s-a referit, in acest context, la criptomoneda stabila legata de dolar lansata recent de PayPal (PYUSD), explicand de ce - in opinia BCE – un posibil „monopol” creat de gigantii FinTech in domeniul banilor digitali ar putea „ingreuna grav concurenta” in acest sector.

Gilda Popa

Fabio Panetta, care este si membru al Comitetului executiv al BCE la Comisia pentru afaceri economice si monetare a Parlamentului European, a declarat ca BCE se apropie de finalul fazei sale de cercetare si investigare in ce priveste proiectarea unui euro digital. In curand, BCE va decide daca va trece la urmatoarea faza de dezvoltare si emitere a monedei digitale a bancii centrale europene (CBDC), a adaugat acesta.

BCE a publicat pentru prima data un raport privind un CBDC al Uniunii Europene in octombrie 2020, iar trei ani mai tarziu, atat dezbaterile privind designul tehnic al unui euro digital, cat si cadrul legislativ pentru implementarea acestuia, sunt intr-o etapa avansata.

Reamintim ca, asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment, la finalul lunii iunie Comisia Europeana (CE) a prezentat cadrul legislativ pentru viitorul euro digital. Potrivit proiectului, cetatenii europeni ar putea sa stocheze pana la 3.000 de euro in portofele cripto securizate si sa le foloseasca atat pentru plati offline, cat si online. Propunerile vor trece prin Parlamentul European si prin Consiliul UE pentru a fi adoptate, insa BCE va fi cea care va decide in cele din urma daca si cand va emite un euro digital.

Avertismentul BCE cu privire la tehnologia din spatele unui euro digital

Primul aspect cheie de luat in calcul in designul tehnic al monedei digitale europene este statutul de curs legal, a spus Panetta, inainte de a adauga ca acest lucru le-ar oferi oamenilor dreptul de a avea acces si de a plati cu euro digital.

El a mai explicat importanta disponibilitatii si accesibilitatii in zona euro a monedei digitale, spunand ca acest CBDC ar trebui sa fie „la fel de accesibil ca electricitatea si apa”.

A doua parte majora care ar trebui luata in calcul, in viziunea BCE, este o noua solutie de plata bazata pe CBDC. Ar fi de lucru la „imbunatatirea confidentialitatatii si protectia datelor”, iar riscurile legate de spalarea banilor si finantarea terorismului ar fi minimizate, a adaugat Panetta.

De asemenea, el a mentionat ca BCE vede un avertisment privind „big tech” (tehnologia in sensul larg) din spatele unui CBDC, dand ca exemplu moneda stabila legata de dolarul american lansata recent de PayPal, despre care Lumea Banilor a relalat in detaliu aici.

Riscul „monopolizarii” ecosistemului banilor digitali de catre sectorul privat

Nu ar trebui sa lasam numai sectorul privat, inclusiv furnizorii de big tech, sa ofere astfel de servicii. Furnizorii privati de servicii de plata, inclusiv PayPal, nu au niciun stimulent sa limiteze utilizarea monedelor stabile sau gama de servicii pe care le ofera. Dimpotriva: obiectivul lor este sa-si extinda baza de clienti si sa castige cota de piata”, a precizat Panetta.

El a avertizat ca firme precum PayPal, care genereaza venituri si creeaza monopoluri, au interesul de a avea controlul deplin asupra monedelor lor stabile.

"Este posibil ca acestea (n.r. companiile private) sa nu aiba niciun interes sa-si faca solutiile de plata compatibile cu cele utilizate in prezent (n.r. de sistemul financiar clasic). Acestia ar putea oferi servicii la costuri reduse, avand in vedere veniturile pe care le-ar putea genera prin reinvestirea activelor de rezerva intr-un mediu cu dobanzi pozitive. Si in timp ce intrarea pe piata a companiilor big tech sau a altor furnizori mari de plati poate promova initial inovatia, concurenta ar putea fi grav ingreunata daca obtin o pozitie monopolista, asa cum am vazut in alte sectoare digitale.

Acesta nu ar trebui sa fie cazul unui euro digital. Un euro digital ar fi introdus de autoritatile publice, in cadrul unui cadru de reglementare european. Ar acorda atentia cuvenita ajustarilor reglementate din sectorul financiar clasic, oferind in acelasi timp furnizorilor de servicii de plata o platforma pentru inovatii cu acoperire in zona euro”, a spus Panetta.

UE vrea sa avanseze rapid cu propriul CBDC

Adresandu-se Parlamentului European, Panetta a concluzionat ca euro digital va oferi un „mijloc digital de plata care, precum numerarul, ne uneste pentru ca poate fi folosit de toata lumea, de pretutindeni”.

A adaugat ca accelerarea proiectului CBDC al UE „este, de asemenea, o oportunitate pentru Europa de a conduce dezbaterea internationala privind moneda digitala a bancilor centrale (CBDC), cu un accent puternic pe confidentialitate si pe pastrarea suveranitatii monetare in era digitala”.

Bancile centrale din intreaga lume au accelerat demersurile de introducere a versiunilor digitale ale monedelor nationale in scopuri de retail, pentru a evita situatia in care „cursa” pentru digitalizarea banilor sa fie castigata de sectorul privat. Unele banci centrale studiaza si versiuni digitale en-gros ale monedelor, care urmeaza sa fie utilizate in tranzactiile dintre institutiile financiare.

In acest moment, 114 banci centrale din intreaga lume, reprezentand peste 95% din PIB-ul global, se afla intr-un anumit stadiu al explorarii CBDC, arata datele Atlantic Council, care monitorizeaza proiectele CBDC la nivel global. CBDC este o moneda digitala controlata de banca centrala, in timp ce criptomonedele listate pe bursele de profil sunt aproape intotdeauna descentralizate sau controlate de o entitate privata.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani