Grid star
criptomonede

FMI FACE ANUNTUL DESPRE INLOCUIREA BANILOR CASH – Institutia financiara internationala lanseaza un ghid pentru digitalizarea monedelor nationale. Sefa Fondului: „Nu este momentul sa dam inapoi”

Fondul Monetar International (FMI) a lansat miercuri, 15 noiembrie 2023, un manual pentru monedele digitale ale bancilor centrale (CBDC) ca ghid de referinta pentru factorii de decizie din intreaga lume. Kristalina Georgieva, sefa FMI, a declarat, in acest context, ca multe tari investigheaza CBDC si ca acestea au potentialul de a inlocui banii lichizi, dar adoptarea lor ar putea dura ceva timp, potrivit CNBC.

Gilda Popa

Reamintim ca FMI a anuntat, in iunie anul acesta, ca lucreaza la o platforma globala de plati pentru monedele digitale ale bancilor centrale (CBDC), asa cum a relatat la acel moment Lumea Banilor. Peste 100 de state lucreaza in prezent la digitalizarea monedei nationale, in timp ce 11 tari au lansat deja propria CBDC.

In acest moment, 114 banci centrale din intreaga lume, reprezentand peste 95% din PIB-ul global, se afla intr-un anumit stadiu al explorarii CBDC, arata datele Atlantic Council, care monitorizeaza proiectele CBDC la nivel global. CBDC este o moneda digitala controlata de banca centrala, in timp ce criptomonedele listate pe bursele de profil sunt aproape intotdeauna descentralizate sau controlate de o entitate privata.

CBDC-urile pot inlocui numerarul, care este costisitor de distribuit in economiile insulare. Ele pot oferi rezilienta in economiile mai avansate. Si pot imbunatati incluziunea financiara acolo unde putini detin conturi bancare (...) De asemenea, ele ar oferi o punte de legatura intre banii privati si un etalon pentru a le masura valoarea, la fel ca si numerarul de astazi, pe care il putem retrage din bancile noastre”, a declarat sefa FMI miercuri, 15 noiembrie, la Festivalul FinTech din Singapore.

CBDC-urile sunt forma digitala a monedei fiduciare a unei tari, care sunt reglementate de banca centrala a tarii respective. Ele sunt alimentate de tehnologia blockchain, permitand bancilor centrale sa canalizeze platile guvernamentale direct catre gospodarii.

FMI a lansat un manual CBDC pentru decidentii globali

Miercuri, FMI a lansat un manual CBDC ca ghid de referinta pentru factorii de decizie din intreaga lume. Georgieva a declarat ca multe tari investigheaza CBDC si elaboreaza reglementari pentru a ghida evolutiile banilor digitali.

In primul rand, tarile au pornit la drum. Multe dintre ele investigheaza CBDC-urile si elaboreaza reglementari pentru a ghida evolutia banilor digitali. In al doilea rand, nu am ajuns inca la tinta. Exista atat de mult spatiu pentru inovare si atat de multa incertitudine in ceea ce priveste cazurile de utilizare

In unele tari, ideea pare indepartata astazi, dar chiar si acestea ar trebui sa ramana deschise pentru a putea pune in circulatie CBDC-uri maine. De ce? Nu este momentul sa dam inapoi. Sectorul public ar trebui sa continue sa se pregateasca pentru a implementa CBDC-uri si platformele de plata aferente in viitor. Aceste platforme ar trebui sa fie concepute de la inceput pentru a facilita platile transfrontaliere, inclusiv cu CBDC-uri”, a declarat Georgieva in fata unei audiente care a inclus experti din industrie, investitori si jurnalisti.

Georgieva a mai spus ca inteligenta artificiala “ar putea amplifica unele dintre beneficiile CBDC-urilor” prin furnizarea de scoruri de credit precise si asistenta personalizata.

Circa 60% dintre state pregatesc propriile monede digitale

Reamintim ca, potrivit unei analize publicate in iulie de Banca Reglementelor Internationale (BRI) (Lumea Banilor a dat detalii despre acest studiu aici), zeci de tari vor avea in circulatie propriile monede digitale pana in 2030, arata institutia bancara pe baza unui sondaj realizat in randul a 86 de banci centrale din intreaga lume.

BRI noteaza, in acelasi studiu, ca majoritatea noilor CBDC vor aparea in sectorul de retail, pe baza unui nou sondaj efectuat in randul a 86 de banci centrale. Aceasta in conditiile in care Bahamas, Caraibele de Est, Jamaica si Nigeria au introdus deja monede digitale in retail. De asemenea, BRI sustine ca ponderea bancilor centrale intervievate care sunt deja implicate in proiecte CBDC a crescut pana la 93%. Nu mai putin de 60% dintre acestea spun ca extinderea utilizarii monedelor digitale stabile (stablecoins) si a altor active cripto emise de entitati private au accelerat eforturile de a digitaliza monedele nationale. Autoritatea monetara din Singapore a declarat ca banii lichizi sunt “in general incompatibili” cu economia digitala. Intr-un raport din 2021, banca centrala a tarii a afirmat ca cererea de numerar ca mijloc de plata va continua sa scada.

Nivelul de interes global pentru CBDC-uri este fara precedent. Mai multe banci centrale au lansat deja proiecte pilot sau chiar au emis un CBDC”, a notat FMI intr-un raport din septembrie 2023, despre care Lumea Banilor a relatat pe larg la acel moment.

Aproximativ 40% dintre respondentii implicati in sondajul BRI au declarat ca banca lor centrala sau alte institutii din jurisdictia lor au derulat recent un studiu cu privire la utilizarea stablecoins sau a altor active cripto in randul consumatorilor si companiilor.

Potrivit BRI, utilizarea CBDC-urilor pentru plati transfrontaliere ar putea reduce costurile de obtinere, stocare si cheltuire a valutei straine, in functie de design si de reglementari.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani