Grid star
criptomonede

PARINTII FONDATORULUI FTX, ACUZATI CA AU PRIMIT ILEGAL SUME URIASE DIN ACTIVELE BURSEI CRIPTO – Avocatii FTX sustin ca cei doi au "impins zeci de milioane de dolari in contributii politice si caritabile”

Actualii manageri ai bursei cripto FTX, aflata in faliment, vor sa recupereze proprietatile de lux si „milioane de dolari in fonduri transferate si deturnate in mod fraudulos” de la parintii lui Sam Bankman-Fried (foto), fostul CEO si fondator al platformei. Avocatii sustin ca acestia ar fi beneficiat de transferul unui cadou in numerar de 10 milioane de dolari din activele firmei cripto si a unei proprietati de lux de 16,4 milioane de dolari in Bahamas, relateaza CNBC.

Gilda Popa

Asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment, saptamana trecuta reprezentantii FTX au anuntat ca intentioneaza sa vanda active digitale de cel putin 3,4 miliarde de dolari, astfel incat sa poata returna utilizatorilor sai moneda fiat in loc de criptomonede. In acelasi timp, actualii manageri ai bursei cripto aflata in procedura de faliment cauta sa recupereze activele deturnate in mod fraudulos.

Intr-un document depus in instanta la inceputul acestei saptamani, avocatii care reprezinta patrimoniul bursei cripto falimentare au sustinut ca Allan Joseph Bankman si sotia sa, Barbara Fried, „si-au exploatat accesul si influenta in cadrul intreprinderii FTX pentru a se imbogati, direct si indirect, cu milioane de dolari”.

Acum, actualii manageri ai FTX cauta sa recupereze proprietatile de lux si „fondurile transferate si deturnate in mod fraudulos” de la parintii lui Sam Bankman-Fried, fostul CEO si fondator al platformei cripto.

De asemenea, avocatii care reprezinta FTX in dosarul de faliment au sustinut ca „in ciuda faptului ca stiau sau ignorau in mod flagrant ca Grupul FTX era insolvabil sau se afla in pragul insolventei”, Bankman si Fried au discutat cu fiul lor despre transferul unui cadou in numerar de 10 milioane de dolari si a unei proprietati de lux de 16,4 milioane de dolari in Bahamas.

Mai mult decat atat, potrivit documentului inaintat in instanta, din 2019, tatal lui Sam a participat direct la eforturile de a acoperi o plangere a unui denuntator care ameninta ca „demasca Grupul FTX ca fiind un castel de carti”. Dosarul detaliaza, de asemenea, e-mailuri scrise de Bankman in care acesta se plangea sefului de administratie al FTX din SUA ca salariul sau anual era de 200.000 de dolari, cand "ar fi trebuit sa primeasca 1 milion de dolari pe an”.

Donatii

Dosarul caracterizeaza corespondenta ca fiind un demers al lui Bankman senior de a face lobby pe langa fiul sau pentru a "isi creste in mod masiv propriul salariu”. In umatoarele doua saptamani, potrivit avocatilor, Bankman-Fried le-ar daruit colectiv parintilor sai 10 milioane de dolari in fonduri venite de la Alameda Research, bratul de tranzactionare al FTX, iar in trei luni, cuplului i s-a cedat proprietatea de 16,4 milioane de dolari din Bahamas.

Potrivit acuzatiilor depuse in instanta, parintii lui Bankman-Fried au "impins zeci de milioane de dolari in contributii politice si caritabile, inclusiv catre Universitatea Stanford, donatii care au fost aparent facute pentru a spori statutul profesional si social al lui Bankman si Fried”.

In dosar se mai sustine ca tatal lui Sam, Allan Joseph Bankman, expert in legislatia fiscala din SUA, a fost consilier al FTX si “a jucat un rol cheie in perpetuarea acestei culturi a declaratiilor false si a proastei gestiuni si a ajutat la musamalizarea unor acuzatii care ar fi dezvaluit frauda”.

Falimentul rasunator al FTX

Reamintim ca procurorii americani l-au acuzat pe Sam Bankman-Fried, fostul miliardar, supranumit candva “Regele cripto”, ca a transferat ilegal milioane de dolari de la FTX pentru a acoperi pierderile de la firma sa de tranzactionare, Alameda Research, pentru a face donatii politice si pentru a cumpara proprietati. El a negat acuzatiile si se afla in inchisoare in asteptarea procesului de luna viitoare.

Avocatii parintilor sai au declarat ca afirmatiile impotriva lor sunt “complet false” si au fost concepute pentru a afecta sansele fiului lor in proces.

FTX a fost, pana in la finalul lui 2022, cand a intrat in faliment, una dintre cele mai mari firme de tranzactionare de criptomonede din lume, detinand active in valoare estimata de 15 miliarde de dolari in 2021. Anul trecut a cerut falimentul, dupa ce un val de clienti au retras sume uriase, lucru care a dezvaluit un gol imens in finantele companiei, despre care se spune ca valora pana la 8 miliarde de dolari.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani