Grid star
criptomonede

PARIUL CRIPTO AL UNUI CELEBRU MILIARDAR – Bitcoin va pierde "razboiul” pentru dominanta in piata cripto. Care este criptomoneda viitorului

Miliardarul Kenneth Griffin (foto), CEO al fondului speculativ american Citadel, crede ca Ether (ETH) sau chiar o alta criptomoneda bazata pe reteaua Ethereum va surclasa in curand Bitcoin (BTC) din perspectiva dominantei in piata cripto. Intr-un interviu recent in cadrul unui eveniment gazduit de The New York Times, Griffin a spus ca tokenurile bazate pe Ethereum au avantajul unor viteze mai mari de tranzactionare, cu costuri incomparabil mai mici in raport cu reteaua Bitcoin.

Gigantul Citadel gestioneaza fonduri de peste 40 de miliarde de dolari - un sfert din volumul tranzactionarii de pe piata de valori din Statele Unite. Iar seful Citadel, Kenneth Griffin, anticipeaza ca "arhitectura de tip bitcoin va fi inlocuita de conceptia bazata pe modelul retelei Ethereum in urmatoarea generatie de criptomonede", potrivit cryptopotato.com.

El i-a destainuit jurnalistului Andrew Ross Sorkin, gazda evenimentului DealBook, opinia sa ca Bitcoin este prea daunator pentru mediu, din cauza consumului enorm de energie implicat in minarea criptomonedei, are o viteza scazuta a tranzactiilor si este vulnerabil la activitatile de frauda.

"Bitcoin este incredibil de scump pentru a gestiona plati. Si e un factor care contribuie mai mult la incalzirea globala decat orice forma de plata pe care o folosim astazi in intreaga lume",. a spus Griffin .

Tinand cont de aceste dezavantaje, Ether sau o alta criptomoneda bazata pe blockchain-ul sau nativ Ethereum, care ar avea o amprenta energetica mai mica si costuri de tranzactie mai mici, va "fura” in curand pozitia dominanta a Bitcoin, a adaugat el. Potrivit datelor CoinMarketCap de vineri, 12 noiembrie, "liderii” pietei cripto, Bitcoi și Ether aveau o cota cumulata de piata de 62,8%, impartita astfel BTC: 43.2% ETH: 19.6%.

Taxele pentru tranzactiile care implica Bitcoin variaza intre 1,4% si 3,5%

In prezent, taxele pentru tranzactiile cu cardul de credit care implica Bitcoin variaza intre 1,4% si 3,5% pe platforme populare de tranzactionare precum cele oferite de Mastercard, Visa si American Express.

Amprenta anuala de carbon a Bitcoin, la nivelul anului 2021, este de aproximativ 90,48 tone de CO2. Fiecare tranzactie Bitcoin are amprenta de carbon echivalenta a 2.008.657 de tranzactii Visa, conform Indexului consumului de energie Bitcoin citat de .

Kenneth Griffin spune ca in acest moment criptomonedele bazate pe reteaua Ethereum au "beneficiile unor viteze mai mari de tranzactie [si] costuri mai mici pe tranzactie”, conform cointelegraph.com.

Reteaua Ethereum este doar putin mai rapida decat Bitcoin in prezent, dar va creste semnificativ viteza tranzactiilor si va reduce costurile atunci cand Ethereum 2.0 va fi implementat pe deplin, asa cum a explicat anterior Lumea Banilor.

"Oamenii sunt foarte concentrati pe o lume de idei noi si creatii noi dar imi fac griji ca o parte din aceasta pasiune este gresita atunci cand vine vorba de criptomonede. Cred ca trenul cripto este, intr-un anumit sens, inca in gara... Cred ca este inca in primele etape ale evolutiei sale”, a mai spus miliardarul.

Lumea Banilor face o analiza a principalelor diferente si convergente ale relelelor din spatele celor doua criptomonede majore: Bitcoin si Ether

Fiind cele doua blockchain-uri aferente criptomonedelor celor mai cunoscute, multi oameni compara adesea direct Ethereum si Bitcoin doar in ce priveste pretul acestora. In realitate, Bitcoin si Ethereum sunt concepute pentru a atinge obiective diferite si, in multe privinte, pot fi considerate forte complementare. Reteaua Bitcoin este bazata pe o arhitectura peer-to-peer, care faciliteaza tranzactiile fara a fi nevoie de o autoritate centrala. Aceasta arhitectura noua de retea a deschis calea pentru ecosistemul blockchain complex pe care il avem astazi. Ethereum, denumit adesea "calculatorul mondial”, repeta tehnologia Bitcoin in timp ce introduce contracte inteligente, care permit crearea de aplicatii descentralizate (dApps) care acopera o gama larga de platforme de crowdfunding, instrumente financiare, jocuri digitale si obiecte de colectie si piete descentralizate.

Diferentele dintre Bitcoin si Ethereum

Bitcoin si Ethereum sunt cele mai cunoscute doua protocoale blockchain, iar criptomonedele lor native, BTC si ETH, sunt parte integranta a lumii in expansiune rapida a activelor digitale. Bitcoin si Ethereum indeplinesc roluri diferite in cadrul ecosistemului blockchain. Lansat in 2009, Bitcoin este protocolul blockchain original si a fost conceput pentru a servi ca un sistem de numerar digital peer-to-peer, care permite tranzactiile sa fie initiate, procesate si verificate fara a fi nevoie de intermediari terti. Bitcoin, totusi, nu este o retea potrivita pentru gazduirea aplicatiilor.

Lansata in 2014, reteaua Ethereum a fost creata pentru a conecta oamenii la nivel global la un sistem de contracte inteligente, care se executa automat. Contractele inteligente faciliteaza crearea de aplicatii descentralizate (dApps), care variaza in functie si toate functioneaza in varful retelei Ethereum, folosind standarde partajate pentru interoperabilitate. In timp ce atat Bitcoin, cat si Ethereum utilizeaza in prezent un algoritm de consens Proof-of-Work (PoW), Ethereum introduce conceptul de contracte inteligente, care sunt acorduri care se executa automat in mod automat, utilizate in crearea dApps.

Care sunt algoritmii de consens utilizati de Bitcoin si Ethereum

In prezent, atat Bitcoin, cat si Ethereum utilizeaza un algoritm de consens Proof-of-Work, in care o retea globala descentralizata de hardware utilizeaza criptografia pentru a confirma datele retelei si pentru a elibera criptomoneda noua. Cu toate acestea, dezvoltatorii Ethereum lucreaza in prezent pentru a trece reteaua la un algoritm de consens Proof-of-Stake (PoS), o actualizare numita Ethereum 2.0.

Se asteapta ca mecanismele de consens ale Bitcoin si Ethereum sa fie din ce in ce mai diferite. In timp ce protocolul Bitcoin a ramas in mare parte neschimbat de la infiintare, Ethereum s-a dovedit mai dinamic si este in curs de dezvoltare care urmareste cresterea semnificativa a eficientei retelei in viitor.

Reteaua Ethereum proceseaza tranzactiile de aproximativ 60 de ori mai rapid

In timp ce blocurile Bitcoin sunt verificate si create aproximativ la fiecare 10 minute, acelasi proces dureaza intre 10 si 20 de secunde in reteaua Ethereum. Acest debit crescut ii permite Ethereum sa gestioneze tranzactiile in lant mai rapid decat Bitcoin - ceea ce este esential avand in vedere ecosistemul de dApps care utilizeaza reteaua Ethereum pentru a sustine o gama uriasa de functionalitati diverse.

Bitcoin are un plafon fix de 21 de milioane de criptomonede care vor fi create vreodata. Noul BTC este batut cu fiecare bloc extras cu succes. In schimb, Ethereum nu are in prezent o limita stricta a ofertei totale de ETH, ceea ce poate fi o preocupare pentru unii speculatori care apreciaza investitiile cripto care sunt guvernate de un sistem monetar deflationist. Cu toate acestea, o serie de actualizari propuse, cum ar fi EIP-1559, ofera mecanisme deflationiste incorporate care pot rezolva aceasta problema in viitor.

ETH foloseste o metoda de calcul mai eficiente pentru tranzactiile in retea

Cand o tranzactie are loc in reteaua Bitcoin, protocolul utilizeaza o metoda care se bazeaza pe rezultate ale tranzactiilor necheltuite (UTXO). UXTO reprezinta cantitatea de criptomoneda care ramane dupa ce o tranzactie este executata - similar cu restul cash pe care il primiti inapoi dupa ce ati dat numerar unui comerciant. Ethereum foloseste un model de cont care debiteaza si crediteaza conturile in functie de exact cat de mult ETH este tranzactionat. Drept urmare, modelul de cont Ethereum economiseste efort de calcul, deoarece elimina mai multi pasi implicati in modelul UTXO si este, fara indoiala, mai intuitiv si mai usor de utilizat.

Unde se intalnesc Bitcoin si Ethereum

In ciuda diferentelor de mai sus, Bitcoin si Ethereum s-au nascut ambele dintr-un efort comun de a descentraliza economiile, industriile si sistemele de valori din intreaga lume. Ambele platforme au fost concepute pentru a aborda aceste preocupari in moduri diferite, dar la fel de importante. Propunerea de valoare de baza a Bitcoin este simpla – o retea de plati descentralizata, peer-to-peer, care a evoluat acum intr-un depozit universal de valoare. Iar scopul Ethereum de a deveni un computer mondial descentralizat, rezistent la cenzura reprezinta dorinta de a reconecta sistemele globale departe de hegemoniile digitale, organismele de reglementare terte si furnizorii de servicii de internet centralizati.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani