Grid star
criptomonede

SUA ARUNCA IN PIATA 9000 DE BITCOINI CONFISCATI DE PE SILK ROAD – Guvernul american ar putea pune presiune pe piata cripto daca ar vinde criptomonedele pe care le detine

Datele din blockchain arata ca Departamentul de Justitie al SUA (DOJ) muta un alt lot masiv de Bitcoin (BTC) din lotul de criptomonede confiscate in 2021 de pe Silk Road (Drumul Matasii) – piata darknet lansata de Ross Ulbricht in 2011 si inchisa de FBI in 2013. Guvernul a confirmat deja planurile de a vinde cei peste 50.000 BTC confiscati din afacerea Silk Road pe tot parcursul anului 2023. Ultimele transferuri pe bursele cripto ar putea semnala intentia autoritatilor americane de a arunca mai repede bitcoinii pe piata, potrivit CryptoPotato.

Gilda Popa

Dupa cum a postat pe Twitter utilizatorul Wu Blockchain, doua adrese BTC Silk Road apartinand Departamentului de Justitie au mutat peste 9.825 BTC, in total in ultimele 24 de ore pe bursele cripto. Primul a mutat ~825 BTC, in timp ce al doilea a mutat ~9000 BTC.

Miscarile anterioare din aceste portofele au fost vazute in martie, cand al doilea portofel a trimis peste 9.800 BTC catre Coinbase, cea mai mare platforma cripto din SUA, unde criptomonedele au fost vandute ulterior, lucru confirmat de DOJ. Ambele adrese detin acum 0 BTC, iar restul de 30.174 BTC confiscati in noiembrie 2021 de pe Silk Road se afla la o a treia adresa, de la care inca nu s-au mutat.

Cei 9.825 BTC mutati miercuri valoreaza in prezent 300 de milioane de dolari – in crestere cu aproximativ 50% fata de noiembrie, anul trecut, cand autoritatile federale au anuntat captura.

Asa cum a relatat Lumea Banilor la acel moment, Departamentul de Justitie a anuntat in noiembrie 2022 o captura record de Bitcoin - aproximativ 50.676 BTC – care valorau circa 3,36 miliarde de dolari la momentul confiscarii (noiembrie 2021, cand BTC se tranzactiona cu aproximativ 60.000 dolari pe bursele cripto). In prezent, Bitcoin valoreaza putin peste 30.000 dolari, ceea ce inseamna ca intreaga captura de atunci a DOJ ar fi evaluata azi la 1,2 miliarde dolari.

Guvernul SUA a vandut in pierdere Bitcoinii confiscati

Criptomonedele confiscate anul trecut au fost furate acum 10 ani de pe piata ilegala Silk Road, pe care FBI a inchis-o in 2013. Este a doua cea mai mare captura de acest tip din istoria Departamentului de Justitie al SUA, dupa cea legata de hack-ul din 2016 al platformei Bitfinex. Totul a pornit dupa o perchezitie care a avut loc in noiembrie 2021 la resedinta lui James Zhong, din Gainesville, Georgia. Insa de la momentul capturii si pana in prezent cea mai puternica criptomoneda a pierdut circa 50% din valoare, iar Guvernul SUA a vandut „in pierdere” cand piata era si mai jos decat in acest moment.

Astfel, executivul american a anuntat ca vandut 9.861 BTC pe 14 martie 2023, la un pret mediu de 21.877 dolari. Multi din comunitatea cripto au facut glume pe seama autoritatilor americane in urma dezvaluirii, dat fiind ca pretul Bitcoin a crescut deja cu aproximativ 25% de la vanzarea efectiva de acum patru luni. Mai mult decat atat, datele din blockchain au aratat ca guvernul platise „doar” 215.000 de dolari - taxe de tranzactie, relateaza CryptoPotato.

Singura confiscare de criptomonede a DOJ mai mare decat Silk Road este legata de un alt mare hack cripto. La inceputul anului trecut, autoritatile au rechizitionat 119.754 BTC legate de hack-ul Bitfinex din 2016, in valoare de 3,6 miliarde de dolari la acea vreme.

Cat de valoros este portofelul cripto detinut de statul american

In total, datele de la compania de analiza blockchain Glassnode arata ca guvernul american a detinut 204.013 BTC inainte de cele mai recente transferuri din portofelele sale virtuale. Acest lucru il face cel mai mare detinator individual cunoscut de Bitcoin (excluzand bursele si custozii care detin BTC in numele a mii de clienti).

Nu este clar daca o viitoare vanzare a bitcoinilor detinuti de SUA vor avea un impact puternic asupra pietei, in conditiile in care datele de la CoinGecko arata ca volumul zilnic de tranzactionare al Bitcoin este de peste 12,7 miliarde de dolari. Teoretic, acest lucru inseamna ca piata poate fi capabila sa absoarba vanzarea fara probleme semnificative.

De asemenea, nu este clar daca criptomonedele vor fi vandute dintr-o data sau in loturi mai mici in decurs de cateva saptamani, varianta din urma fiind cu un potential impact si mai mic. Intr-un raport Glassnode din aceasta saptamana, firma cripto a explicat ca pretul Bitcoin a format o „fundatie ferma” la 30.000 USD pe baza numarului de monede tranzactionate in acest interval de pret.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani