Grid star
criptomonede

SUA PERMITE BANCILOR SA SUSTINA EMISIA DE CRIPTOMONEDE STABILE – Anuntul de ultima ora al autoritatilor americane

Autoritatile americane spun ca bancile pot sprijini emisia de criptomonede stabile prin asigurarea rezervelor de valute fiat aferente clientilor care emit stablecoins. Biroul de control al monedei din SUA (OCC) a publicat luni, 21 septembrie 2020, un nou set de recomandari privind reglementarea activitatilor bancare legate de criptomonede stabile. Stablecoins sunt criptomonedele sustinute de un activ, cum ar fi o moneda fiat, incluzand dolarul american sau alta valuta straina.

Scrisoarea Biroului de control al monedei din SUA (OCC) raspunde la intrebari privind reglementarea activitatilor bancare legate de stablecoin. Autoritatea americana concluzioneaza ca bancile nationale si asociatiile federale de economii pot detine „rezerve” in numele clientilor care emit criptomonede stabile, in situatiile in care criptomonedele monedele sunt tinute in portofele gazduite de banci.

Bancile nationale, angajate in prezent in tranzactii legate de stablecoin de miliarde de dolari in fiecare zi

Bancile nationale si asociatiile federale de economii se angajeaza in prezent in activitati legate de stablecoin implicand miliarde de dolari in fiecare zi”, a declarat seful Biroului de control al monedei din SUA (OCC), Brian P. Brooks

Aceste recomandari ofera o mai mare certitudine de reglementare pentru bancile din sectorul bancar federal, pentru a oferi acele servicii clientilor intr-un mod sigur si sanatos”, a adaugat Brian P. Brooks.

Scrisoarea se refera la criptomonedele stabile sustinute de o singura moneda fiduciara in mod individual.

Criptomoneda stabila, o valuta virtuala cu pret fix

O criptomoneda stabila sau “stablecoin” – este o moneda virrtuala cu pret sau valoare fixa. Cursul celor mai multe criptomonede este determinat de piata: cumparatorii si vanzatorii fac schimb de tokenuri, iar nivelul pretului este determinat de cerere si oferta. Criptomonedele stabile mizeaza insa pe un pret fix. In mod curent, acest pret este fixat undeva in jur de un dolar.

Sunt trei modalitati de creare a unei criptomonede stabile: cu sustinere in fiat, cu sustinere in criptomonede si monede virtuale emise pe baza obligatiilor de asigurare (in esenta este o moneda independenta, negarantata, emisa de o „banca centrala algoritmica”).

Piata Stablecoins a crescut cu 211% in ultimele cinci luni si a atins o valoare de 16,8 miliarde de dolari

Stablecoins au castigat teren in ultimele luni, explica executivul Coin Metrics, Nic Carter, care a mentionat pe Twitter ca „stablecoins au adaugat 100 de milioane de dolari pe zi in piata de la jumatatea lunii iulie”, potrivit news.bitcoin.com.

Spre exemplu, evaluarea generala a pietei tuturor criptomonedelor stabile la 31 martie 2020, arata o valoare cumulata de 5,4 miliarde de dolari. In doar cateva luni, aceasta valoare a crescut cu 211%, plafonul de piata stablecoin situandu-se astazi la 16,8 miliarde de dolari.

Top 10 criptomonede stabile: Teher domina detasat piata stablecoins

In prezent, Tether (UDST) este cea mai importanta criptomoneda stabila, cu o dominanta de 93% in Asia de Est.

Compania emitenta sustine ca Tether este acoperita in intregime, in raport de 1:1 in fiat. Cu alte cuvinte, 1 UDST (teoretic) este intotdeauna egal cu $1 USD. Criptomoneda a fost creata in 2015 si a fost denumita initial Realcoin. Site-ul proiectului raporteaza ca faciliteaza activitatea burselor, portofele, sisteme de plata, servicii financiare, ATM-uri si permite utilizarea monedelor fiat pe blockchain.

Tether-ul a devenit de facto un trend pentru utilizatorii chinezi de criptomonede si mijlocul principal de acces la bitcoin si alte criptomonede standard”, detaliaza Chainalysis. „Desi tranzactiile cu yuani pentru Tether nu sunt permise, dar nici sub interdictie, este un lucru obisnuit ca utilizatorii sa cumpere Tether pe sub masa de la brokeri OTC sau prin alte mijloace, cum ar fi prin utilizarea unui cont bancar strain”, conchide raportul companiei din 2020.

Criptomoneda Teher (13,6 miliarde de euro in circulatie) este urmata, in Top 10 criptomonede stabile in functie de dominanta in piata stablecoins, de USD Coin, Dai, True USD, Paxos Standard, Biance USD, HUSD, sUSD, STASIS EURO si mStable USD.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani