Grid star
criptomonede

ELVETIA TESTEAZA FRANCUL DIGITAL PENTRU PLATI EN-GROS – Seful Bancii Nationale Elvetiene despre proiectul pilot: "Acesta nu este doar un experiment”

Banca Nationala Elvetiana (SNB) va emite o moneda digitala a bancii centrale pentru plati en-gros (CBDC) pe platforma SIX Digital Exchange din Elvetia, ca parte a unui „test” preliminar implementarii la nivel national a francului digital (eCHF). Proiectul pilot, care va incepe „in curand”, va rula intr-o perioada limitata de timp, a declarat presedintele bancii centrale la o conferinta organizata la Zurich la inceputul acestei saptamani.

Gilda Popa

Introducerea francului digital (eCHF) pentru plati en-gros – chiar daca doar ca un „test de rulare” – arata ca autoritatile elvetiene sunt interesate sa exploreze in detaliu oportunitatile oferite de CBDC. Aceasta in contextul in care Elvetia a creat deja un ecosistem de reglementare "prietenos” pentru industria cripto, iar autoritatile si-au propus sa creeze din statul cunoscut ca lider in sectorul bancar, un "hub cripto”, asa cum a relatat anterior Lumea Banilor.

"Acesta nu este doar un experiment, vor fi bani reali echivalenti cu rezervele bancare si obiectivul nostru este de a testa tranzactii reale cu participantii de pe piata. Nu excludem introducerea in comertul cu amanuntul [n.r. a CBDC-ului elvetian - eCHF], dar totusi suntem putin prudenti in acest moment”, a declarat Thomas Jordan, presedintele SNB, la Forumul Point Zero, potrivit Reuters.

Seful bancii centrale a Elvetiei a adaugat ca este ingrijorat de potentialele riscuri pe care le-ar putea aduce CBDC-urile introduse in circulatie pentru comertul cu amanuntul in sistemul financiar, in conditiile in care autoritatile cauta inca o modalitate de a adapta intreg ecosistemul de plati la monedele digitale.

Jordan a precizat ca proiectul pilot va incepe „in curand”, insa va functiona, deocamdata, pe o perioada limitata de timp. Trebuie precizat faptul ca Elvetia testeaza, de aceasta data, o versiune a CBDC creata pentru plati en-gros, in conditiile in care anul trecut SNB a integrat CBDC pentru in sistemele de plati si le-a folosit in tranzactii simultane, in experiment fiind implicate UBS, Credit Suisse, Goldman Sachs, Citigroup si Hypothekarbank Lenzburg. Datele arata ca la acel moment a fost posibila realizarea platilor instant - intre 100.000 si 5 milioane de franci elvetieni (109.469 dolari - 5,47 milioane de dolari), eliminandu-se riscul de contrapartida.

Provocarile la care trebuie sa raspunda bancile centrale in designul CBDC

Declaratiile lui Thomas Jordan vin in contextul in care Banca Reglementelor Internationale (BRI) lucreaza la un proiect de cercetare ad-hoc alaturi de SNB, cu numele de cod Project Tourbillon. Potrivit graficului acestui proiect, primul prototip functional de CBDC ar trebui sa fie gata pana la jumatatea anului 2023, ca parte a cercetarii Elvetiei in domeniul criptomonedelor.

CBDC pot face platile mai bune si mai incluzive. Cu toate acestea, furnizarea unui CBDC implica compromisuri dificile intre rezilienta cibernetica, scalabilitate si confidentialitatea datelor personale ale utilizatorilor. Proiectul Tourbillon va construi si testa un prototip care reconciliaza aceste compromisuri si impinge frontiera tehnologica a bancilor centrale”, a declarat Morten Bech, seful Centrului Elvetian al BIS Innovation Hub.

Banca centrala a Elvetiei nu crede ca numerarul va disparea din circulatie

In ciuda explorarii monedelor digitale, SNB nu crede ca numerarul va disparea din Elvetia, a declarat guvernatorul bancii centrale, Andrea Maechler, la un panou separat la Forumul Zero Point.

"Este singurul mod in care gospodariile cu amanuntul pot detine banii bancii centrale. Acea caracteristica trebuie mentinuta indiferent de tehnologie”, a explicat Andrea Maechler.

Bancile centrale din intreaga lume studiaza in prezent versiunile digitale ale monedelor lor pentru a intra in ecosistemul platilor digitale. De altfel, Fondul Monetar International (FMI) a publicat pe 22 iunie un raport in care analizeaza situatia globala a monedelor digitale ale bancilor centrale (CBDC).

FMI a anuntat recent ca lucreaza la o platforma globala de plati pentru monedele digitale ale bancilor centrale (CBDC), pentru a permite tranzactii intre tari, a declarat la acel moment directorul general al FMI, Kristalina Georgieva. Peste 100 de tari lucreaza in prezent la digitalizarea monedei nationale, in timp ce 11 state au lansat deja propria CBDC.

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani