Grid star
criptomonede

AGONIE SI EXTAZ PE PIATA CRIPTO - Bitcoin depaseste 60.000 de dolari. Fiscul american si Europol vaneaza averile cripto pentru a le impozita

Bitcoin a depasit sambata, 13 martie 2021, un nou maxim istoric, depasind pragul de 60.000 de dolari, pe masura ce companiile majore si institutiile financiare isi transfera economiile in criptomoneda. Noul maxim vine la doua zile dupa ce presedintele Joe Biden a semnat un program masiv de stimulare de 1,9 trilioane de dolari. Insa vestea buna vine cu o stire nelinistitoare pentru intreaga piata cripto: Fiscul american, in cooperate cu Europol, lanseaza Operatiunea „Hidden Treasure” („Comoara Ascunsa”). Cu intentia de a lua urma averilor stocate in criptomoneda si, desigur, de a le impozita.

Damon Rowe, directorul Oficiului de Executare a Fraudelor din cadrul Agentiei de Administrare Fiscala a Statelor Unite, Internal Revenue Service (IRS), a vorbit la inceputul saptamanii, la o prezentare a Asociatiei Avocatilor Federali despre prioritatile de cercetare a fraudei fiscale. Rowe a mentionat ca oficiul a „adaugat cateva bijuterii ale coroanei”, inclusiv o echipa dedicata de profesionisti in criptomoneda, care vor lucra la „Operatiunea Hidden Treasure”, potrivit forbes.com.

Operatiunea „Hidden Treasure” este alcatuita din agenti care sunt instruiti in urmarirea criptomonedelor si a monedei virtuale si care se concentreaza asupra contribuabililor care omit veniturile din criptomonede din declaratiile lor fiscale. Oficialii americani anunta ca este un parteneriat intre oficiul civil de urmarire a fraudei fiscale si unitatea de cercetare penala, pentru a identifica si sanctiona evaziunea fiscala a detinatorilor de criptomoneda.

Agentii IRS se vor antrena cu Agentia Uniunii Europene pentru Cooperare in Aplicarea Legii, cunoscuta sub numele de Europol, ca parte a eforturilor consolidate de aplicare a impozitelor care vizeaza criptomonedele, scrie si Newsweek.

Fiscul american cauta „semnaturi” ale evaziunii fiscale in blockchain

Carolyn Schenck, consilierul diviziei nationale pentru consiliere si asistenta in domeniul fraudei din cadrul IRS, a explicat ca Fiscul lucreaza la „modalitati de a aborda jocul (n.r. de urmarire fiscala in piata cripto)” si cauta diverse „semnaturi (n.r. criptografice) de evaziune fiscala”.

Semnaturile pot include elemente de „structurare”, ceea ce inseamna structurarea tranzactiilor in trepte mai mici de 10.000 USD pentru a evita anumite cerinte de raportare, „utilizarea tehnicilor de protectie (n.r. a tranzactiilor)” sau „intrarea si iesirea din lant (n.r. blockchain)”. IRS lucreaza cu furnizori sofisticati de servicii criptografice pentru a identifica si investiga aceste semnaturi de evaziune fiscala.

Schenck a descris Operatiunea „Hidden Treasure” ca pe un efort complex pentru „gasirea, urmarirea si atribuirea tranzactiilor cripto ale contribuabililor americani”.

IRS, prin intermediul agentilor sai instruiti care lucreaza impreuna cu furnizori specialisti, analizeaza blockchain-ul si dezanonimizeaza tranzactiile [cripto] pentru a fi capabil sa urmareasca, sa gaseasca si sa lucreze pentru a confisca criptomonedele atat in context civil, cat si in cel penal. ” - Carolyn Schenck, consilier in domeniul fraudei fiscale in cadrul IRS.

Capitalul de piata al Bitcoin de 1 trilion de dolari a atras atentia IRS

In general, Bitcoin este tratat ca alte active din pietele financiare, dar atributele distinctive ale criptomonedei creeaza capcane pentru cei nepriceputi.

La fel ca in cazul multor impozite, diavolul este in detalii. Evenimentele impozabile pot fi surprinzatoare cu activele criptografice. Jucatorii bine intentionati, dar nepriceputi pot avea probleme”, a declarat pentru Newsweek Kell Canty, fondatorul CEO al Verady, dezvoltatorul platformei Ledgible CryptoAsset Tax and Accounting.

Unii se tem ca Bitcoin este utilizat pentru finantarea activitatilor ilegale si ca anchetatorii nu au autoritate legala deplina pentru a urmari utilizarea acestuia.

Oamenii par sa creada ca, din moment ce instrumentele analitice nu erau disponibile in primele zile ale monedelor digitale (Bitcoin) si numele lor nu se afla pe blockchain, atunci nu este posibil sa fie urmariti de Fisc. De asemenea, IRS nu a anuntat in trecut prioritatile de conformitate pentru tranzactiile cripto datorita noutatii si dimensiunii reduse a pietei criptografice.” , a spus Kell Canty, dezvoltatorul platformei Ledgible CryptoAsset Tax and Accounting.

Dar piata criptografica a devenit majora, iar capitalul de piata al Bitcoin de 1 trilion de dolari a atras atentia IRS. Canty a spus ca IRS se bazeaza pe instrumentele contabile existente si pe puterea de citare atunci cand este necesar pentru a urmari activitatea criptografica suspecta.

Fiscul cere Coinbase sa pregateasca un raport privind detinatorii de criptomonede si tranzactiile acestora

IRS a facut din impozitul pe criptare o prioritate de top, asa cum arata initiativa Operatiune comoara ascunsa si instruirea tuturor agentilor in moneda virtuala, care este numele pe care agentia il foloseste pentru activele criptografice”, a precizat expertul in impozitarea criptomonedelor.

El a spus ca IRS i-a cerut Coinbase, una dintre cele mai mari platforme de schimb pentru Bitcoin, sa pregateasca un raport privind detinatorii de criptomonede si tranzactiile acestora.

Analiza face din criptografie cel mai transparent si mai urmaribil activ inventat vreodata”, a spus Canty.

Cu toate acestea, detaliile diabolice ar putea crea probleme celor nepriceputi care depun toate eforturile pentru a respecta codul fiscal.

De exemplu, efectuarea unei plati in Bitcoin pentru a cumpara un articol precum o masina este impozabila. Oamenii nu sunt obisnuiti sa raporteze impozite atunci cand fac o achizitie, dar regulile o impun cu Bitcoin si alte criptomonede.”, a mai precizat Kell Canty pentru Newsweek.

Moneda digitala a crescut cu 963% in ultimele 12 luni, potrivit Coinbase

Acest lucru cere oricui utilizeaza Bitcoin sa pastreze inregistrari exacte.

Bitcoin, cea mai mare criptomoneda din lume, a atins 60.415,34 dolari sambata, 13 martie 2021, potrivit Coinbase, recuperand o scadere la sfarsitul lunii februarie care a urmat un record record anterior in luna respectiva. Noul maxim a depasit recordul precedent de aproximativ 58.330 de dolari stabilit pe 21 februarie.

Capitalizarea de piata a Bitcoin a atins astfel 1,14 trilioane de dolari, urcand cu rapiditate catre suma de 1,385 trilioane de dolari, capitalizarea de piata a Alphabet (Google), potrivit CompaniesMarketCap.com.

Creșterea rapidă a Bitcoin a cauzat lichidarea a peste 100 de milioane de dolari în poziții scurte în câteva minute, potrivit unui tweet al cofondatorului Glassnode și CTO Rafael Schultze-Kraft.

https://www.newsweek.com/irs-operation-hidden-treasure-looks-do-some-bitcoin-mining-its-own-1575799

https://www.forbes.com/sites/irswatch/2021/03/06/operation-hidden-treasure-is-here-if-you-have-unreported-crypto-its-time-to-get-legal-advice/

https://www.coindesk.com/bitcoin-spikes-to-new-record-high-near-60k

Ultimele articole
Sarbatorile vin cu blocarea conturilor
analize
Romanii platesc cash de sarbatori
punguta cu doi bani

Romanii platesc cash de sarbatori

Romanii au cumparat titluri de stat de 2,4 miliarde lei
punguta cu doi bani